Nem minősítette fel Magyarországot a Moody’s

Volt, aki meglepődött, de elemzők szerint még mindig kockázatosnak tartják Magyarországot.

MTI
2015. 07. 11. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody’s a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Az NGM az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a Moody\'s egy későbbi időpontra halasztotta el Magyarországra vonatkozó minősítését, mert a görög helyzetet övező bizonytalanságok miatt egyelőre tartózkodik bármilyen minősítési döntéstől.

 

A nemzetgazdasági tárca hangsúlyozta: a gazdaságpolitikai reformok és „a magyar polgárok közös erőfeszítései” miatt Magyarországon tartósan alacsony a költségvetési hiány, folyamatosan csökken az államadósság, és a magyar gazdaság mára újra növekedési pályára állt. A kiegyensúlyozott államháztartásnak és a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításának köszönhetően jelentősen csökkent az ország külső sérülékenysége – tették hozzá.

 

Értékelésük szerint ezeket az eredményeket a piaci befektetők már rég elismerik, hiszen a magyar állampapírok hozama sok esetben alacsonyabb a jobb hitelminősítésű országok adósságleveleinél.
„Bízunk abban, hogy egy későbbi, már egy nyugodtabb piaci környezet kialakulását követő időpontban a Moody\'s a gazdaságpolitikai eredményeinket teljes mértékben elismerő minősítési döntést fog hozni” – zárta reagálását az NGM.

A Moody’s listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is Ba1, stabil kilátással. A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb november 6-án szerepel. A Moody’s által érvényben tartott magyar adósosztályzat idei első felülvizsgálatának lehetséges időpontja március 6-án volt, ám a hitelminősítő akkor sem módosította a magyar szuverén besorolást, sem annak kilátását.

A cég legutóbb november 7-én hajtott végre hitelminősítői lépést Magyarországgal kapcsolatban: akkor javította stabilra a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta. A Moody’s novemberi lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában stabil kilátással szerepel.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott és Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Nem kötelező azonban, és nem is feltétlenül bizonyos ezeken a napokon a menetrendben szereplő államadós-osztályzatok vagy az osztályzatokra érvényes kilátás módosítása, ahogy a Moody’s sem hajtott végre az idei évre kitűzött első és második felülvizsgálati időpontban hitelminősítői lépést Magyarország esetében. A kitűzött időpontok csak azt jelzik, hogy ha a hitelminősítők indokoltnak látják valamely minősítési lépés végrehajtását, azt – előre nem látott, nagy horderejű, azonnali felülvizsgálatot igénylő fejleményeket nem számítva – az év mely napjain jelenthetik be.

A londoni elemzői közösségben voltak olyan várakozások, hogy a Moody’s pénteken javíthatja legalább a magyar adósosztályzat kilátását.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokra összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben azt jósolták, hogy a Moody’s pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a magyar szuverén besorolás kilátását.

A ház elemzői szerint e várakozást egyebek mellett az indokolta, hogy a közadósságráta és a külső adósságráta csökkenésével enyhült a magyar gazdaság külső sebezhetősége, emellett a bankadó csökkentése, amelyre a kormány ígéretet tett, várhatóan jót tesz a magánszektorbeli beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek is.

A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal az idén már végrehajtottak pozitív lépéseket Magyarország esetében. A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch BB plusz hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s és a Standard & Poor’s hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású BBB sáv alsó szélétől. Ha a Fitch Ratings a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A Standard & Poor’s március 20-án – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal BB pluszra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig BB volt, két fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor’s márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI kérdésére kifejtette: a háttérben az államadósság magas szintje mellett az áll, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóságát kétségesnek tartják a szakértők. Szintén hozzájárulhatott a lépéshez, hogy jelentős a vállalati különadóra támaszkodó állami bevétel, amely versenyképességi szempontból kedvezőtlen.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerint meglepő a Moody’s döntése, mert a magyar gazdaság mutatói alapján legalább az adósságbesorolás kilátásának javítása lett volna indokolt. Az, hogy a Moody’s nem hajtott végre felülvizsgálatot, jelzi, hogy még mindig középtávú nehézségeket feltételeznek a magyar piacon – mondta.

Hozzátette: a magyar gazdaságpolitika a régióban meglehetősen speciális, több intézkedésnek – így például a bankadó, szektoradók – negatív hatása lehet, lefelé húzva a középtávú növekedést, mivel kisebb lesz a tőkevonzó képesség, valamint a beruházási és a hitelezési hajlandóság, ami áttételesen hat az adott gazdaság adósság-visszafizető képességére.

Mint elmondta: Magyarországon a beruházási ráta a tavalyi uniós finanszírozási csúccsal és választási év végével már most esik, erre hivatkozhatnának a hitelminősítők, de ettől függetlenül kedvezőbb döntésre számított a piac. 2012 végére megvalósult a költségvetési kiigazítás az országban, aminek számos fronton látszik az eredménye.

Kifejtette: az államadósság ha lassan is, de csökken, a külső egyensúlyban óriási többlet van és Magyarország külső adóssága elképesztő ütemben zuhan. Csaknem két éve pedig dinamikus növekedés van a magyar gazdaságban.

Az elemző szerint a piac már régen megelőlegezte Magyarország felminősítését, titkon sokan abban reménykedtek, hogy erre már a mostani felülvizsgálat alkalmával sor kerül. Annak ellenére, hogy a Moody’s egyelőre nem változtatott a magyar besoroláson, még az idei év második felében lehet számítani arra, hogy Magyarország visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába – tette hozzá.

A piacok már rég beárazták Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába – mondta Lentner Csaba közgazdász szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában. Lentner hangsúlyozta: a magyar gazdasági növekedés tartós, az államadósság folyamatosan csökken, így nem véletlen, hogy Magyarország kilátásait mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő a pozitív tartományban tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.