Szijjártó: Bármelyik megoldásban érdekeltek vagyunk

Az interkonnektor-megállapodás mellé amerikai dicséret is járt.

MNO
2015. 07. 10. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Croatia Forum elnevezésű, kétnapos nemzetközi kül- és biztonságpolitikai tanácskozás alkalmából Horvátországban tartózkodó Szijjártó Péter a védelmi együttműködésről szólva leszögezte, hogy az zökkenőmentesen halad. Kifejtette: Magyarország teljesíti azokat a vállalásait, amelyeket a tavaly szeptemberi, walesi NATO-csúcstalálkozón, illetve az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek májusi antalyai fórumán tett.

Három, az energiabiztonság szempontjából Magyarország számára kimagasló jelentőségű projekt mielőbbi megvalósításáról is megállapodtak.

A Törökországot Közép-Európával összekötő gázvezeték terve kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, jelenleg több versengő projekt van, amelyekben Magyarország is részt vesz. Példaként említette a Tesla-projektet, amely Görögországon, Macedónián, Szerbián keresztül szállítaná a gázt Magyarországra, valamint az Eastring-projektet, amely Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián haladna keresztül.

A közép-európai régió energiabiztonsága érdekében tett lépésekért elismerést kapott Magyarország Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettestől – ismertette Szijjártó. A külgazdasági és külügyminiszter megemlítette, a találkozón Nuland kiemelte az együttműködést a terrorellenes küzdelem terén, amelynek keretében Magyarország 150 katonát küld Irakba az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harchoz.

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti vitás kérdésekkel kapcsolatban az amerikai államtitkár-helyettes a magyar választási rendszer, a médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás témakörét hozta fel. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter világossá tette Nuland számára: ezeken a területeken a magyar jogszabályok és a jogszabály-alkalmazási gyakorlat teljes mértékben kiállja az európai jogszabályok és értékek próbáját. „Magyarország egy modern demokrácia, ahol a demokratikus intézmények jól működnek” – hangsúlyozta.

Az egyeztetésen szóba került az ukrán válság is, a külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban tájékoztatta Nulandot arról, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. az első az olyan európai uniós vállalatok sorában, amely megállapodást kötött az ukrán Naftogazzal a reverz gázszállítások jogi kereteinek tisztázása érdekében. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország soha nem fog fegyvereket szállítani Ukrajna területére, és szomszédos országként Magyarország számára egyedül a békés megoldás elfogadható.

Bolgár kollégájával, Daniel Mitovval az illegális bevándorlás elleni küzdelem terén megvalósítandó szoros együttműködésről egyeztetett a külgazdasági és külügyminiszter. Emlékeztetett arra, hogy Bulgária is komoly bevándorlási nyomásnak van kitéve, Szófia is kerítést épít Törökországgal határos területén, így a két ország hasonló eszközt vet be az illegális bevándorlási nyomás kezelésére.

Hashim Thaci koszovói külügyminisztert Szijjártó Péter kétoldalú találkozójukon biztosította arról, Magyarország továbbra is támogatja Koszovó európai integrációs törekvéseit. A tárcavezetők megállapodtak abban, hogy a két ország még idén gazdasági együttműködési megállapodást ír alá.

Rui Machete portugál külügyminiszterrel a görög adósságválságról és a Tunéziában kialakult helyzetről egyeztetett a külgazdasági és külügyminiszter.

A horvát–magyar kétoldalú kapcsolatokat nem befolyásolhatja az INA és a Mol olajtársaság viszonya – közölte Vesna Pusic horvát külügyminiszter pénteken Dubrovnikban, a Croatia Forum biztonságpolitikai tanácskozáson magyar kollégája előző napi kijelentésére reagálva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban folytatott megbeszélése után az MTI-nek azt mondta, hogy a két ország kapcsolata soha nem volt rosszabb. Vesna Pusic szerint nem volna szabad a két ország kapcsolatát olyan irányba terelni, hogy azt az INA és a Mol viszonya befolyásolhassa. „Horvátország, mint mindig, ebben a helyzetben is ésszerűen, nyugodtan és stabil hozzáállással fog cselekedni” – mondta.

A külügyminiszter emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy a két olajcég ügye a nemzetközi választott bíróság előtt van, és az eljárás még nem fejeződött be.

Szijjártó Péter kijelentéseire – miszerint Horvátország jelenleg nem teljesíti sem kétoldalú alapon vállalt, sem európai uniós kötelezettségeit, nem végzi el azt a beruházást, amellyel kétirányúsítaná a horvát–magyar gázvezetékeket összekötő interkonnektort, továbbá ezzel Magyarország energiabiztonságát is negatívan befolyásolja, amit Magyarország barátságtalan lépésnek tart – a horvát külügyminiszter úgy válaszolt: „Épp ez a kérdés van a döntőbíróság előtt.”

Hozzátette: ami a gázvezetékek kétirányúvá tételét illeti, Horvátország dolgozik rajta. „Olyan projektről van szó, amelyet az Európai Unió is támogat, de nem tudjuk egyik napról a másikra megvalósítani” – mondta, majd hangsúlyozta, hogy meg fogják építeni az interkonnektort, és ezt Magyarország is tudja, hiszen már többször elmondták a magyar félnek.

„Az gondolom, hogy nem kell növelni a feszültséget, és pánikot sem kell kelteni az ügy körül, mert ez semmilyen formában nem fogja befolyásolni a választott bíróság döntését” – fogalmazott a horvát külügyminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.