Quaestor-károsultak: Inkorrekt a tájékoztatás

Kifogásolja a Quaestor Károsultak Csoportja a kártalanítás eddigi menetét, illetve a hivatalos tájékoztatást.

MTI
2015. 08. 12. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében a csoport – a közlésük szerint mintegy hétezer embert számláló Facebook-közösséget és a 32 ezer károsultat képviselő szervezet – inkorrektnek nevezte a kártalanításról eddig megjelent tájékoztatást. Megfogalmazásuk szerint a „hivatalos szervek információi alapján a médiában közzétett közlemények téves értelmezése hamis színben tünteti fel a Quaestor-ügy egyes részleteit, ezzel jelentősen torzítva a valóságot”.

A csoport szerint a Beva (Befektető-védelmi Alap) által működtetett QKKA (Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja) nem tartja be a hatályos törvényt. Azt írták: a kötvények kárrendezésére vonatkozó Quaestor-törvény jelenleg is hatályos, miután a törvény felfüggesztésére a magyar jogrendszerben kizárólag az Alkotmánybíróság jogosult, amely ezt a „mai napig nem tette meg, mert senki nem is kérte”. Így a QKKA egy hatályos törvényt nem tart be – fogalmaztak.

Azzal a megállapítással kapcsolatban, hogy QKKA-nak sem az MNB-től a törvény által meghatározott gyorshitel, sem a pénzpiacról nem áll rendelkezésére a kárrendezéshez szükséges teljes összeg, megjegyzik, a hitelfelvételt az akadályozza, hogy a jogalkotó a Quaestor-törvényben az ilyen alapoknál megszokottól eltérően nem az állami „készfizető kezességet”, csupán a „kezességet” írta elő az állam számára. Ez pedig nem elegendő garancia a pénzpiaci szereplőknek, a probléma azonban törvénymódosítással vagy a kormány saját hatáskörben hozott döntésével azonnal orvosolható – jegyezték meg.

Kifogásolják azt is, hogy a károsultak – a csoport megállapítása szerint – mindeddig semmilyen garanciát vagy írásbeli ígéretet sem kaptak egyetlen hivatalos szervtől sem arra, hogy a kártalanításuk minden fenti körülmény ellenére a vállalt határidőre meg fog történni.

A csoport úgy véli, hogy a Beva azért fizetett ki eddig „csak 88 milliárd forintot” a károsultaknak, mert nem a törvények szerint kezdte meg a kötvényesek kártalanítását. Megjegyzik azt is, hogy az eddigi kifizetések nem jelentik azt, hogy a kártalanítás hatmillió forintig maradéktalanul megtörténik minden károsultnál. A Quaestor-ügyfelek jelentős hányada (például a Quaestor Pénzügyi Tanácsadóval szerződött összes ügyfél) egyetlen forint kártérítést sem kapott, és a kötvényesek is csak a befektetéseik töredékéhez jutottak hozzá – írták.

Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a kötvényeket kibocsátó vállalkozás tulajdonosai a Quaestor Financial Hrurira Kft. végelszámolását kérvényezték a cégbíróságtól, amivel a csoport szerint megkísérlik a céget egyszerű eljárással megszüntetni, annak ellenére, „hogy ez a cég a botrány története során négy alkalommal jelentett kamu csődöt önmaga ellen, a szerepe nyilvánvalóan jelentős az ügyben, és mégsem áll semmilyen hatósági zár alatt”.

Az MNB legutóbbi tájékoztatása szerint a 32 ezer Quaestor-károsult túlnyomó többségének, 27 233 ügyfélnek augusztus 5-ig kifizették a jogszabály szerint járó kártalanítási összeget a Bevából, a további kártalanításra a QKKA-ból az Alkotmánybíróság (Ab) döntése után kerülhet sor. A Beva a Quaestor-károsultak jóval több mint háromnegyedének több mint 75,3 milliárd forintot fizetett ki augusztus elejéig, amelyhez a szükséges likviditást az MNB hitele biztosította. Az OTP-nek átutalt 75,3 milliárd forintból az érintettek 53,5 milliárd forintot vettek fel eddig. A Beva által maximálisan kifizethető hatmillió forintos kártalanítási összeget a károsultak mintegy 15 százaléka, 4760 ügyfél kapta meg. Három- és hatmillió forint közötti kártalanításra 6046 károsult volt jogosult, több mint 25 milliárd forint összegben. Hárommillió forint alatti kártalanítási összeget pedig 16 427 fogyasztó számára fizetett ki a Beva – mondta el Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az MTI-nek kedden.

A szóvivő hozzátette, hogy a Beva a tőkepiaci törvény szerint kizárólag a tagsággal rendelkező szolgáltatók ügyfeleit tudja kártalanítani, így a jelenlegi – maximum hatmillió forintig terjedő és eddig több mint 27 ezer ügyfél felé teljesített – kifizetés a Quaestor Értékpapír Kereskedelmi Zrt.-vel szerződött fogyasztókat érinti. A további – hatmillió forint feletti – kártalanításra és a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel szerződött 497 ember kifizetésére a külön jogszabály szerinti Quaestor-alapból az Alkotmánybíróság döntését követően kerülhet sor.

A Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen, előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forint fiktív kötvénykibocsátás lehet. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

Júliusban Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára az MTI-vel azt közölte, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a Magyar Nemzeti Banktól, sem a piacról, így egyelőre nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.