„Kísérleti nyulak vagyunk mi, európai polgárok?”

A polcokon található mézek többsége mézkeverék megjelöléssel forgalomba hozott kínai hamisítvány.

Konopás Noémi
2015. 10. 22. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai méz Európai Unióból való kitiltása a célja annak a nemzetközi tüntetésnek, amelyet október 30-án tartanak kaposvári méhészek kezdeményezésére Brüsszelben. Az EU-importőröktől bekért kínai mézminták Debreceni Egyetemen végzett teljes körű vizsgálatát követően kiderült ugyanis, hogy ezek egyáltalán nem tartalmazzák azokat az összetevőket, amelyek minden mézben jelen vannak (flavonoidok, mikro- és makro elemek, fenolos komponensek), ez pedig egyértelmű bizonyíték arra, hogy iparilag előállított termékekről van szó – hangsúlyozta Takács Ferenc, a tüntetés főszervezője, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesületének tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján. A demonstrációval az az elsődleges céljuk, hogy az EU megfelelő szervezete indítson azonnali, tudományos alaposságú vizsgálatot a kínai importmézekkel kapcsolatosan annak megállapítására, hogy valódi mézről beszélhetünk-e.

A tüntetéssel céljuk továbbá, hogy felhívják a fogyasztó figyelmét arra, hogy brémai laborban végzett vizsgálatok kimutatták, a magyar polcokon található mézek többsége EU és EU-n kívüli mézkeverék megjelöléssel forgalomba hozott, Kínából származó termék, vagy onnan származó termékkel kevert méz. Kísérleti nyulak vagyunk mi, európai polgárok? – tette fel a kérdést Takács. Mint mondta, bár a kínai méz egészségre nem káros, de nincsenek meg benne azok az egészséges összetevők sem, amiért fogyasztjuk a mézet. A beáramló termék a fogyasztók megtévesztésével rontja a jó minőségű, valódi kézművesméz előállítóinak piaci pozícióit, és veszélyezteti a magyar méhészek megélhetését.

Sok, piacára igényes ország már kitiltotta a minőségi méz árának feléért árult kínai mézet, és öt éven keresztül az Európai Unió sem engedélyezte az importját, miután 2002-ben kiderült, hogy az onnan érkező áru olyan veszélyes antibiotikummal van szennyezve, amely bizonyos genetikával rendelkező embereknél akár halálhoz is vezethet. Évekkel később újra szabad utat engedtek brüsszeli demokraták a Kínából érkező silány terméknek – tette hozzá az MNO-nak nyilatkozva. A méhész szerint a kínai méz mesterséges kotyvasztás eredménye, ami nagy élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, mert mint mondta, „mi van, ha a főzőmester eltéveszti a receptet, és valami méreg kerül a mézbe”.

Sajnos az EU-szabályozás Kínának kedvez azzal, hogy a jelölési szabályok mézkeverékeknél lehetővé teszik, hogy a fogyasztói csomagoláson ne jelenjen meg a pontos eredet, ezzel a lehetőséggel a mézkiszerelők vissza is élnek – emelte ki Takács. Miközben tehát óriási mennyiségben (70 ezer tonna évente) áramlik be a kínai méz az Európai Unióba, egyetlen olyan üveget sem találni az EU-ban, amelyen fel lenne tüntetve, hogy az kizárólag kínai mézet vagy kínai mézet magában foglaló mézkeveréket tartalmaz. A jelenlegi szabályozás szerint az üvegeken mindössze annyit kötelező feltüntetni, hogy az adott termék az Európai Unión belülről vagy kívülről származik. A tüntetők ezért Brüsszelben követelik majd az importmézre vonatkozó jelölési szabályok pontosítását is.

Takács szerint az említett vizsgálatokon túl a kínai méz valódiságával kapcsolatban felmerülő kétséget támasztja alá az a statisztikai adat, miszerint Kína annyi mézet (évente 462 ezer tonna) termel, mint az amerikai kontinens valamennyi nagy méztermelő állama (Argentína – 76 ezer tonna, Brazília, Mexikó, USA –67 ezer tonna, Kanada) és az EU összesen. Figyelembe véve, hogy Kína területének nagyobbik fele száraz, sivatagos, méhészeti tevékenységre alkalmatlan, ezt a mennyiséget megtermelni a szakértő szerint lehetetlen.

A kialakult helyzetért Takács szerint a kínai előállítókon túl az európai mézcsomagolók is felelősek, akik tisztában vannak azzal, hogy miből van a kínai méz, mégis felhasználják, valamint brüsszeli demokraták és azok az üzleti résztvevők, akik számára ismert a probléma, mégis kínai mézet juttatnak a fogyasztók asztalára. Ezzel viszont nemcsak a fogyasztókat csapják be, de óriási károkat okoznak a magyar méhészeknek (az ágazat 15 ezer családnak ad megélhetést) is, akik nem tudják felvenni a versenyt az olcsón előállított kínai termékkel.

Október 30-án az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Budapesten tüntet egy hipermarket előtt. A demonstráció céljai megegyeznek a brüsszeli akcióéval – mondta Mészáros László, a szervezet elnöke.

Amitől az uniós csatlakozáskor a magyar méhészek féltek, most megvalósult: mindenkit villámcsapásként ér, hogy a hazai polcokon – magyar mézkiszerelők által üvegbe töltött – kínai mézet lehet többnyire kapni – értékelte az MNO-nak a laborvizsgálat eredményeit egy szakmai körökben jártas és a mézpiac korábbi és mai helyzetét jól ismerő informátorunk. Szerinte mindenekelőtt meg kell változtatni a szigorúbb szabályozás érdekében az élelmiszerkönyv ide vonatkozó passzusát. Ezt már tíz évvel ezelőtt is kérték, de akkor a döntéshozók arra hivatkoztak, hogy lehetetlen az élelmiszerkönyv módosítása. Ennek ellenére – mint mondta – azóta mégis módosították, miután az Európai Parlament tavaly májusban arról döntött, hogy nem kell feltüntetni a méz címkéjén, tartalmaz-e génmódosított organizmust. Szerinte tehát semmi akadálya nincs a szakmai egyeztetést követő módosításnak, ha azt a józan ész és a mindennapi élet megköveteli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.