Mézügy: az Auchan is jó útra tér

Az áruház megkezdte az átállást a magyar mézekre, amely heteken belül lezárul.

Gyöngyösi Balázs
2015. 12. 10. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címkék szerint EU-s és EU-n kívüli méztermékeket több kifogás érte hazánkban. Samu Zsófia kifejtette, hogy az Auchan számára a vásárlók biztonsága és elégedettsége a legfontosabb, a vállalat továbbra is garanciát vállal a polcain található termékekre. Ez az üzletlánc a harmadik a sorban, amely a Kínából vásárolt, méznek látszó anyag terjedésével szemben kiáll a kiváló minőségű hazai méz mellett.

Előbb a CBA, néhány napja pedig a Spar határozott arról, hogy száműzi készletéből az „EU és EU-n kívüli mézkeverék” megjelöléssel forgalomba kerülő mézeket. A Spar előrebocsátotta: kiszélesíti választékában a Mézes-Kert által szállított akácméz- és vegyesvirágméz-termékek kínálatát, így azok rövidesen minden boltban elérhetők lesznek.

Az Auchan mellett más láncokat is megkérdeztünk. A Reál arról tájékoztatta lapunkat, hogy méz beszállítására országos szerződése csak magyar beszállítóval van, akinek csak magyar származási helyű terméke van. A Coop azt mondta, hogy a Golden Nectar vállalat Aranynektár márkanevű mézét forgalmazza, a szállító nyilatkozata alapján pedig ez a termék kizárólag magyar alapanyagból készül. A Tesco álláspontja az, hogy a hipermarket polcain található mézek eredetmegjelölése teljes egészében megfelel a jogszabályi követelményeknek, ám mint ismert, épp az uniós szabályok teszik lehetővé azt a kifogásolt gyakorlatot, amely alapján például Kínából származó terméket kevernek össze magyarral. Az Aldi lapzártánkig nem reagált. A cég legutóbb arról számolt be, hogy nem tervezi az üzleteiben kapható három mézkeverék visszahívását. Ezt úgy indokolta, hogy a termékek az összetevők és a származási hely tekintetében is megfelelnek az előírásoknak.

A kínai hamisítási botrány elérte a hazai méhészeket is, akik egy-két évig biztosan érezni fogják a felvásárlási árakban a botrány hatását. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhészegyesület elnöke szerint emiatt 20-25 százalékkal esett vissza a kereslet a magyar akácméz iránt. Az MTI-nek azt mondta, hogy a kínai mézbotrány hatására, amikor négy magyar kiszerelőüzem 40 százalék kínai ipari mézet kevert a magyar mézbe, az akácméz esetén a felvásárlási árak is csökkentek, jelenleg kilónként 1200–1400 forintot adnak érte a nagybani piacon, miközben 1600 forint felett is volt az ár.

Elmondta azt is, hogy a tavalyihoz képest idén jó a termés. Békés megyében több méhész is méhcsaládonként 45-50 kilogramm akácmézet tudott pergetni éves szinten. Békésben körülbelül 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 700 tagja van. A méhcsaládok számát 70 ezerre becsülik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.