Az energiaiparon marakodnak

Két csoport küzd a sok százmilliárdos terület feletti ellenőrzés megszerzéséért.

MNO
2016. 03. 31. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz döntés előtt áll Orbán Viktor miniszterelnök, hamarosan választania kell két energetikai koncepció, Lázár János kancelláriaminiszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter javaslata között – írja nyolcoldalas elemző cikkében a Figyelő legfrissebb száma. Sok százmilliárd forint a tét – hangsúlyozza a hetilap –, nevezetesen az, hogy kihez tartozzon 3,5-4 millió magyar háztartás gáz-, áram-, távhőellátása, ki felügyelje a nagy energetikai hálózatokat, illetve a fejőstehén Paksi Atomerőművet. Két érdekcsoport javaslatai ütköznek meg egymással, s ki-ki a maga hátországát is segítségül hívja igaza bizonyítására.

A Lázár János képviselte csapat javaslata szerint a magyar háztartásokat vezetékes energiával ellátó, nonprofit ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. minél szélesebb körű jogosítványokkal való ellátása alapvető fontosságú, ami persze a jelenleg meghatározó szereppel bíró MVM súlyának drasztikus csökkenésével járna. Utóbbi jelenleg Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelete alá tartozik, csakúgy mint a Paks I., s az MVM térfeléhez húz a lap szerint a Mol Nyrt. is olyan játékosokkal, mint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Csányi Sándor, az OTP vezetője. Nem mellékesen ehhez az oldalhoz sorolja a Figyelő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) fejét, Szivek Norbertet is, aki állítólag kifejezetten jóban van az utóbbi időben Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével.

Lázár az ENKSZ mellett ellenőrzi a majdani Paks II.-t, s arra is készülnek, hogy brüsszeli előírás nyomán szétválasszák az MVM-t és a Paks I.-et, ami nyilvánvalóan előbbi megroggyanásával jár. Velük szemben a Seszták-csapat éppen azt állítja, hogy a mindenevő és egyre nagyobb ENKSZ koncepcióját a hazai energetika első vonalából kiszorult szakemberek raknák össze, akikre felelősen nem lehet rábízni a magyar lakosság áram-, gáz- vagy távhőellátását.

Az energiaipar ellenőrzése több szempontból is kiemelt fontosságú lehet, egyrészt a Fidesz 2018-as választási győzelméhez újabb 10-20 százalékos rezsicsökkentés lenne szükséges, amiről mostanában már hallani is. Másrészt a Figyelő idézi azt a forrását, amely azt állítja, hogy lényegében a kifizetőhelyek fölötti diszponálásról is szól a küzdelem, amivel egyébként egymást vádolják a felek. „Röhej az egész – mondta a hetilap egyik forrása –, az MVM-esek, ha jól értem, attól félnek, hogy az ENKSZ-nél kifizetőhely épülne. Ugye viccel? Nézze meg az MVM költéseit, a Szijjártó–Seszták-világ házi pr-cégeit vagy a Paks 40 kampányt, amelyet a Habony-médiák agyonfizetésére használtak. Éppen az ilyen gazdák kezéből kellene végre kicsavarni az értékeket.”

Na erről (is) kell döntenie Orbánnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.