Jó a járulékcsökkentés, de nem elég

Mellár Tamás szerint a tervbe vett lépés nem orvosolja a strukturális problémákat.

Hajdú Péter
2016. 10. 26. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép, mondhatnám, szimbolikus lépés a járulékcsökkentés terve, de kevés. Jó, hogy a kormány észrevette a kiugróan magas hazai bérterheket, és mérsékelni szeretné, de ez nem fogja megoldani az átfogó munkaerőpiaci problémákat hazánkban – nyilatkozta lapunknak Mellár Tamás közgazdász. A pécsi egyetem professzora arra is fölhívta a figyelmet, olyan hatalmasak a nyugat-európai és a hazai bérek közötti különbségek, hogy – bár egyelőre nem tudni a csökkentés pontos mértékét – még radikális visszavágás sem eredményezhet olyan béremelkedést, amely hazatérésre ösztönözné a külföldön dolgozó magyarokat.

Különösebben nem fog segíteni a tervezett intézkedés a strukturális problémákon. Ugyanis nem csupán globális kereslethiány létezik, de szerkezeti aránytalanságról is beszélni kell. Egyrészt a magyar társadalomban a megtanult szakmák, illetve a megszerzett szakképzettségek, valamint a vállalkozások által igényelt szakmai tudás között óriásiak az eltérések – tette hozzá. Másrészt pedig tisztában kell lenni azzal is, hogy amíg az ország déli és keleti felében igen nagy tömegek vannak munka nélkül, addig hazánk középső és főképp a nyugati részén súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a vállalkozások. (A professzor szavait erősíti a Manpower munkaerőpiaci szolgáltató legfrissebb felmérése, amelyben az áll, hogy a magyar cégek 57 százalékának gondot okoz a munkaerőhiány.) Ezen a járulékcsökkentés nem nagyon fog segíteni, ahogy a munka nélküli tömegek áttelepítése sem várható.

A járulékcsökkentésnek a versenyképesség javításával össze kell kapcsolódnia – véli az Országos Kereskedelmi Szövetség. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke lapunknak kiemelte, 2013-ban és 2015-ben a kormányzatnak nyilvánosan is megtett javaslatukban már felhívták a figyelmet, hogy járulékot kell csökkenteni.

Mellár Tamás arra is fölhívta a figyelmet, hogy ha jelentősen csökkennek a járulékok, akkor gondok lehetnek az egészségbiztosítási és a nyugdíjkasszák egyensúlyával, hiszen a befizetett összegek is nagymértékben csökkennének mindkét területen. A nyugdíjkassza esetében ezért lenne most fontos, ha elkészült volna a korábban ígért egyéni számlás nyugdíjnyilvántartás.

Azon is el kellene gondolkodnia a kormánynak, rendben van-e hazánkban a felnőttképzés, illetve hogy kifogástalan-e a magasan kvalifikált munkaerőt képző oktatási rendszer. De azt is felül kellene vizsgálni, hogy a vállalkozásösztönzésre, kutatásfejlesztésre fordított összegek megfelelő nagyságúak-e. Az utóbbi jelentőségét abban látja a közgazdászprofesszor, hogy az ilyen célra fordított összegek növelésével versenyképes vállalkozások száma növekedni tudna, mert nagyobb lenne a hozzáadott érték a termékekben, azaz magasabb lenne a termelékenység. Így olyan rendszer alakulna ki, amelyben megtermelődik az a haszon, amely képes megfizetni a jól képzett munkaerőt. Most ugyanis az a legnagyobb gondja a magyar gazdaságnak, hogy a magyar tulajdonban lévő vállalkozások többségének termelékenysége olyan alacsony, amely nem képes a magasan képzett munkaerő bérét megfizetni.

Az utóbbi időben azért került a figyelem középpontjába a kérdéskör, mert az egyre súlyosabb magyarországi munkaerőhiány mérséklésére a kormány munkabért terhelő járulékok csökkentésének lehetőségein gondolkodik. A részletekről először az elmúlt héten lehetett hallani, amikor Varga Mihály gazdasági miniszter az M1-en arról beszélt, hogy két-három év alatt többlépcsős járulékcsökkentési rendszer bevezetésén gondolkodnak. A tárcavezető szavai szerint első lépésben alap-járulékcsökkentést szeretnének, két évvel később egy speciális járulékcsökkentés követné – amely kifejezetten a béremelést díjazná. A hírek úgy szólnak: napokon belül kialakítja ezzel kapcsolatos végleges álláspontját a kormány, annyit azonban már most is tudni, hogy nagy valószínűséggel jövő év januárjában indulhat az intézkedéscsomag első lépcsője. A problémáról a Figyelő című hetilap is cikkezett már. Értesüléseik szerint a munkáltatók nem nyelhetnék le a kapott kedvezményeket: a teljes összeget vagy legalább egy részét át kell engedni a dolgozóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.