Csütörtökön kiderülhet a kötvényüzlet sorsa

A nemzetgazdasági miniszter beszámolója után fény derülhet a kormány szándékára.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 29. 15:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét leszavazta ma az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága a letelepedési kötvényprogram megszüntetését kezdeményező MSZP-s indítványt. Bánki Erik a testület elnöke ezt azzal indokolta, hogy a kormány már bejelentette a kötvényprogram felülvizsgálatát. – A bizottság addig nem támogat semmilyen döntést, amíg a kormány be nem fejezi a kötvényprogrammal kapcsolatos vizsgálatát – mondta Bánki Erik. A testület elnöke ugyanakkor jelezte, hogy a bizottság csütörtöki ülésén hallgatja meg Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, ezért holnapután már többet lehet tudni a letelepedési kötvények jövőjéről. A testület három „igen” és hét „nem” szavazattal, három tartózkodás mellett nem támogatta a szocialisták indítványát. Szakács László és a szocialista frakció által jegyzet törvénymódosító indítványt október 3-án, az érvénytelenül végződött kvótás népszavazást követő napon egyszer már elkaszálta a testület. Akkor a Jobbik sem szavazta meg az indítványt, mert Volner János, az ellenzéki párt képviselője az ülés vége előtt elhagyta a termet. Ez egyébként komoly feszültséget okozott akkor a szocialista frakcióban. A mai testületi ülésen azonban a Jobbik támogatta az MSZP, letelepedési kötvények eltörlését indítványozó törvénymódosító javaslatát. Volner János lapunknak elmondta, hogy aznap, az októberi bizottsági ülésről a plenáris ülésre sietett, mivel frakcióvezetőként fel kellett szólalnia az Országgyűlésben, emiatt nem várta ki az utolsó napirendi pontokat. – Egyébként mindig támogattuk az ellenzéki pártok ilyen jellegű indítványat, és nem néztük azt, hogy a szocialisták vagy valamelyik más párt adta be – közölte.

Ellenzéki összeborulásra azonban aligha lehet számítani, mivel a szocialisták a múlt hétre összehívott, a letelepedési kötvényeket vizsgáló albizottság ülésére nem mentek el, azon csak az LMP, az Együtt, a Liberálisok és a Jobbik képviseltette magát. Szakács László, MSZP-s képviselő lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta: a múlt heti albizottsági üléstől azért maradtak távol a szocialisták, mert szerintük a testület egyfajta árnyékbizottságként működik. Ahogy megírtuk korábban, nincs jogszabályi kötelezettség arra, hogy a testületi ülésre meghívott hatóságok, mint például a bevándorlási hivatal, a titkosszolgálatok, az adósságkezelő képviselői meg is jelenjenek. Szakács szerint pártjának nagyon világos állásfoglalása van a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatban. – Magyarországnak nincs és nem is volt szüksége arra, hogy ilyen állampapírokat bocsásson ki. Mi csak a program érdemi részével szeretnénk foglalkozni – mondta a képviselő. Szakács László azt szeretné elérni, hogy a programban részt vevő cégek megjelenjenek a gazdasági bizottság ülésén, és befizessék az MSZP által meghatározott, 75 százalékos különadót, illetve fejezzék be a tevékenységüket. Volner János ugyanakkor megvédte az árnyékbizottság munkáját. Elmondása szerint a testület közérdekű adatigényléseket fogalmazhat meg, és feltárhatja azokat az összefonódásokat, amelyek a letelepedésikötvény-mutyit jellemzik. Abban bízik, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez és Habony Árpád, a kormányfő informális tanácsadójához köthető letelepedésikötvény-programot sikerül részletesebben feltérképezni.

A letelepedésikötvény-program 2013 júniusában indult, azóta 4031 külföldi szerzett tartózkodási engedélyt hazánkban, ők a dokumentummal szabadon utazhatnak a schengeni övezetben. A szabályozás szerint azonban ezt az állampapírt nem lehet közvetlenül megvásárolni a magyar államtól, csak közvetítő cégeken keresztül. Jelenleg öt ilyen magánvállalkozás jegyezheti le az ügyfelek számára ezeket a kötvényeket. Forgalmazási engedélyt a fideszes többségű gazdasági bizottság adhat ki. A cégek közül egy van Magyarországon bejelentve, a többi a Kajmán-szigeteken, Cipruson, Liechtensteinben van bejegyezve. Ezek az offshore cégek eddig több mint 112 milliárd forintot zsebeltek be a programnak köszönhetően, ebből 34 milliárd közpénznek tekinthető. A magyar állam ugyanis kamatot is fizet a kötvényekre, nem is keveset, a piaci árnál legalább négyszer nagyobb kamatot. A kötvényt forgalmazó offshore cégek valódi tulajdonosi köre eközben ismeretlen, vagyis nem tudni, hogy kinél csapódik le a kötvényüzlet busás haszna. A kötvények 300 ezer euróba kerülnek, de féláron is hozzá lehet jutni, vagyis nem csak a gazdag külföldiek vásárolhatják meg a hazai letelepedés lehetőségét, hanem lényegében bárki, akár korábban elítélt bűnöző is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.