Megadta magát a Heineken, szabad a vörös csillag

Megegyeztek a márkanév használatáról a Csíki Sörrel. A felek nem pereskednek, a kormány pedig megengedi a vörös csillag használatát.

MN
2017. 03. 27. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konstruktív tárgyalások után mindkét fél érdekévé vált, hogy a Csíki Sör márkanév körüli vita barátságos úton rendeződjék – írja Facebook-oldalán a Csíki Sör Manufaktúra (Lixid Project SRL).

A bejegyzés szerint a felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon. A megegyezés része, hogy a felek megszüntetnek minden peres ügyet egymás ellen.

A Heineken mai kapitulációja után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu kérdésére tudatta: már megküldték Brüsszelnek a lex Heinekent notifikációs eljárásra, így nem vonják azt vissza. Ha lesz törvény, a Heinekennel „kivételezni” fognak, büntetés nélkül használhatja a vörös csillagot – árulta el egy másik kormányzati forrás az atv.hu-nak.

Egy másik kormányzati forrás helyzetértékelése szerint „Lázár János és Semjén Zsolt fényes győzelmet aratott”, a Heineken kapitulált – épp ezért a kormányzat részéről már nem szeretnék „túlfeszíteni az ügyet”, méltányolják ugyanis, hogy a Heineken meghátrált a bírósági védjegyvitában az Igazi Csíki Sörrel szemben. „Brüsszel térfelén pattog a labda”, mondta kormányzati informátorunk, hozzátéve, hogy mire Brüsszel véleményezi az európai szabályozások alapján a Lázár–Semjén javaslatot, sok-sok hónap eltelhet, aztán a magyar kormány reagál, Brüsszel viszontreagál és ez az egyeztetési eljárás „akár a következő parlamenti ciklusra is elhúzódhat”.

A Csíki Sör Manufaktúra közlése szerint „a mindkét fél részéről tanúsított kompromisszumos kiegyezés után a két cég bizakodóan néz a jövőbe, és ezután több időt és energiát tud arra szánni, hogy építse kapcsolatait a közösséggel, partnereivel, fogyasztóival, és így most már csak arra kell összpontosítani, amihez a legjobban értünk: a sör készítéséhez”.  Egyben megköszönték a támogatók, a fogyasztók, a helyi közösség és a magyar kormány segítségét.

Lázár János pénteken látogatott el Csíkszentsimonba, az Igazi Csíki Sör gyártelepére. A vizit után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a kormány tárgyalásra biztatja a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát a védjegyhasználat vitájában.

Kérdésre hozzátette: „ha a Heineken nem mutat együttműködést [ ], és továbbra is el akarja taposni az Igazi Csíki Sört, a kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen állunk a magyar nemzeti érdek védelmében bevetni”.

Mint megírtuk, az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló, lex Heinekenként elhíresült kormánypárti javaslat lényegében a Heineken elleni fellépésről szól. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Az ügy mögött valójában azonban nem ez, hanem a Heineken és az Igazi Csíki Sör közötti vita állhat, és az is elképzelhető, hogy az új söripai szabályozással a kormány végső célja a hazai sörgyárak magyar tulajdonba terelése lehet. Lázár János korábban jelezte: a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében. Szerinte az a kérdés, hogy „a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben”. Ahogy az is probléma, hogy a vendéglősök ki vannak szolgáltatva a nagy piaci szereplőknek – tette hozzá.

Ismeretes, nemrég leállították Igazi Csíki Sör néven a gyártást és az értékesítést a csíkszentsimoni gyárban, miután jogerősen betiltották a márka forgalmazását. A cég közleményében azt írta, hogy a romániai bíróság döntését az Európai Bíróságon támadják meg, és az is elképzelhető, hogy addig más néven forgalmazzák tovább a terméket.

A bírósági ítélet után az Igazi Csíki Sör gyártója lemondott a vitatott csíki sör szóösszetételről, és úgy döntött, Tiltott Igazi Sör néven folytatja.

Már évek óta tart a vita a székelyföldi cég és a romániai Heineken között. A multinacionális vállalat úgy véli, megsértették a névhasználati jogát a Ciuc sörre vonatkozóan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.