Közeleg a jegybanki szigorítás

A változó hatásoktól megtisztított, jelenleg a jegybanki döntéshozatalban kiemelt fontosságú maginfláció az előrejelzéseket meghaladó ütemben emelkedett.

Rácz Gergő
2019. 02. 13. 15:24
Legnagyobb mértékben a dohányáruk drágultak tavaly Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelő arányban emelkedtek múlt hónapban a fogyasztói árak. A változó hatásoktól megtisztított, jelenleg a jegybanki döntéshozatalban kiemelt fontosságú maginfláció viszont az előrejelzéseket meghaladó ütemben emelkedett, így egyre erőteljesebb a várakozás, hogy a monetáris tanács hamarosan megkezdi a feltételek szigorítását.

– Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2018-as januári adatokhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,2, a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,9, ezen belül a dohányáruké 9,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni, a háztartási energia 1,2 százalékkal drágult.

Az adat lényegében megfelelt a piaci várakozásoknak és elmaradt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háromszázalékos középtávú inflációs céljától. Azonban az időszaki hatásoktól megtisztított maginflációs mutató a decemberi 2,8 százalékról januárra 3,2 százalékra ugrott. – Így lényegében a maginfláció emelkedésének mértéke volt a mostani inflációs statisztika legnagyobb meglepetése – kommentálta az adatközlést Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

Legnagyobb mértékben a dohányáruk drágultak tavaly
Fotó: Mirkó István

– Nagyon közel kerültünk a kamatemeléshez, ami 2011 után az első ilyen jellegű lépés lenne a hazai jegybanktól – mondta Virovácz Péter, az ING szakértője. Meglátása szerint tekintettel arra, hogy a maginfláció az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább emelkedik majd, éves átlagban pedig eléri a 3,6 százalékot, az MNB március­ban megkezdheti a monetáris szigorítást a devizacsere-ügyletek állományának csökkentésével és a betéti kamatok egyidejű emelésével.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a jelenlegi kilátások alapján az év első negyedében a fő inflá­ciós mutató gyorsulhat, márciusig elérheti háromszázalékos szintet, összességé­ben az év során pedig a mostani kilátások alapján 2,8 százalékos éves átlagos infláció várható. A bérek gyors növekedése egyre jobban begyűrűzik a maginflációba.

A jegybank által figyelt alapmutatók is gyorsultak januárban, az indirekt adóktól szűrt maginfláció elérte a három százalékot és ez is azt erősíti, hogy a jegybank elérte az inflációs célját. – Ugyanakkor valószínűleg a jegybank még további adatokat látna arról, hogy a fogyasztói árindex tartósan a cél körül marad, ezért még néhány hónapig a kivárás jellemezheti a jegybanki politikát – mondta Németh.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.