Értékmentő lehet a családi kkv-k piaci értékesítése

Beszáll a Magyarországon egyre égetőbb vállalati generációváltási ügyletekbe a Hiventures. Az MFB-csoporthoz tartozó tőkebefektető szerepvállalása azért is különösen indokolt, mert a családi vállalkozások utódlása gyakran kudarccal zárul, ez pedig akár kétszázezer munkahelyet is érinthet. Mint azt Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója lapuknak elmondta, a kkv-kat érintő akvizíciós kereslet élénkülése kezdődhet azzal, hogy felvásárlást segítő forrás jelenik meg a piacon, remélhetőleg így végeredményben javítható a hazai kis- és középvállalati szektor széttagoltsága és termelékenysége is.

Rácz Gergő
2019. 03. 14. 15:33
null
A Hiventures célja, hogy finanszírozást nyújtson a befektetőknek – mondta Kisgergely Kornél Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új tőkefinanszírozási programmal lép piacra az állami hátterű Hiventures Zrt., amivel az egyre nagyobb kihívásokkal szembenéző vállalatöröklési piacon vállalna nagyobb szerepet – mondta a Magyar Nemzetnek Kisgergely Kornél, az MFB-csoporthoz tartozó vállalat vezérigazgatója. Változatlanul és egyre inkább égető probléma, hogy a 90-es években alapított családi vállalkozások esetében az alapító, egyben cégvezető immár idős, visszavonulna, viszont valamilyen okból nem tudja átadni a vállalat irányítását a családon belül.

A tömeges sikertelen generációváltásnak makrogazdasági hatásai is lehetnek. A minimum ötvenmillió forintos árbevételű kis- és középvállalkozások 58 százalékát teszik ki a családi vállalkozások, ezek közel 40 százalékát érinti a generációváltás problémája. A becslések szerint a hazai kkv-k körében egymillió állás családi vállalatoknál van, amelyek közül akár 200 ezret is érinthet a generációváltás problémája.

Kisgergely szerint, ha nincs örökös, akkor a vállalati értékek és a munkahelyek megőrzése érdekében fel kell készíteni a vállalatokat az eladásra. A visszavonulást fontolgató cégvezetők esetében ez a szándék – ha nehezen is – már sok esetben megfogalmazódott, viszont a tapasztalatok szerint kevés a vevő a piacon.

A program célja, hogy társfinanszírozást nyújtson befektetőknek vagy befektetőcsoportoknak. A vezérigazgató szerint induláskor elsősorban olyan magányszemélyekben gondolkodnak, akik valamilyen cégvezetési tapasztalattal már rendelkeznek, és van saját vagyonuk is. Az elképzelések szerint, egyes ügyletektől függően, a Hiven­tures akár banki hitel mellé is beszállna, amelyekből nagyjából öt év alatt vásárolhatnák ki a tulajdonosok.

A Hiventures célja, hogy finanszírozást nyújtson a befektetőknek – mondta Kisgergely Kornél
Fotó: Bach Máté

Jelenleg több, amúgy értékes cég is felvásárlási célponttá válik a generációváltás miatt, amelyek jelentős értéket képviselnek, és ehhez mérten kifejezetten olcsón megvehetők. Példaként Kisgergely Kornél elmondta, százmillió forint önerőből, amihez ha hozzákapcsolódik a hitel és a tőkebefektetés, akár egy-két milliárdos vállalatokat is meg lehet venni. Ezzel egyben javulna a Magyar Nemzeti Bank által is problémának tartott széttagoltság a hazai kkv-piacon, továbbá egy szakértő menedzsment a szintén problematikus alacsony termelékenységen is javíthat a kisebb hazai vállalatok körében.

A Hiventures 500 millió forint alatti tőkeigény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkefinanszírozási igény esetén várja a jelentkezőket. A tervezett ügyletek értékelése során figyelembe veszik az értékesítésre kínált társaság hosszú távú jövedelemtermelő képességét és a felvásárló menedzsment szakmai felkészültségét is.

Kisgergely jelezte, a meghatározott keretek felülről nyitottak, vagyis ha az érdeklődés meghaladja az előzetes várakozásokat, akkor több pénz is rendelkezésre áll. Azt is megjegyezte, hogy egy újszerű kezdeményezésről van szó, így biztos jóslatokba nem is lehet bocsátkozni a várható eredményekről. A Hiventures vezérigazgatója elmondta, hogy már jelenleg is több családi céges ügyletről tárgyalnak, és fontos lenne, hogy ezek közül egy év leforgása alatt minél több sikeresen meg is valósuljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.