Új számlacsomag készül az adókedvezményes befektetéshez

A lakossági állampapír-vásárlók számára egy új típusú, kisbefektetői számlacsomag bevezetését tervezi a pénzügyi kormányzat. Az Államadósság Kezelő Központ és a bankok közös termékének feltételei mostanában körvonalazódnak. A jelentős mennyiségű hazai készpénzállomány átcsoportosítása mellett a devizaadósság leépítésében is kulcsszerepe van a júniustól adómentességet kínáló lakossági befektetési programnak.

Horváth Éva
2019. 03. 22. 13:30
null
A lakossági megtakarítások új helyet kereshetnek Fotó: Szabó Miklós Forrás: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletek derültek ki a pénzügyi kormányzat programjáról, amellyel a lakossági állampapírpiac aktivitását kívánja fellendíteni. Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Portfólió tegnapi Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján elmondta, hogy egy teljesen új, kisbefektetőket célzó számlacsomag kialakítását tervezik. A bankokkal közösen kialakított konstrukciót azok a lakossági ügyfelek vehetnék igénybe, akik havi rendszerességgel több tízezer forintért vásárolnának állampapírt.

Mint már a múlt hét óta ismert, idén június elsejétől adómentessé válnak a lakossági állampapírok, az intézkedéstől a pénzügyi kormányzat azt várja, hogy öt év alatt 5000 milliárd forinttal, vagyis a duplájára nő a lakossági állampapírok állománya, amihez évi 1000 mil­liárdos növekedésre van szükség. A javaslat elfogadása esetén a magánszemélyek a bankszámla ­költségein is sokat spórolhatnak, hiszen jelentősen csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke. A szóban forgó összeg nagyjából megegyezik az ország devizaadósságával, így – ha az ütem tartható – 2025-re leépíthető a devizaadósság, és addigra már csak forinthátraléka marad Magyarországnak.

Jóllehet a hazai lakossági állampapírpiac állománya már ma is egyedülállóan magas a világon – az egyéves vagy annál hosszabb futamidejű befektetési szegmensben az állampapírok gyakorlatilag egyeduralkodók –, hatalmas a háztartások készpénzben tartott vagyona, és annál is több a látra szóló bankbetétek állománya. Ez utóbbi pénztartási formák kamatot alig termelnek, viszont annál nagyobb költségük van. Emellett azokra az alpiacokra érdemes még fókuszálni – húzta alá az ÁKK első embere –, amelyek esetében van befektetési potenciál. Ilyen a hosszú távú nyugdíjmegtakarítások és ilyen lehet a rövid távú, „átmeneti” befektetések piaca. A tervezett nyugdíjkötvény kamata infláció +1,7–3 százalék között alakul majd, nyugdíjba vonuláskor lehet hozzáférni, és a terméket még ebben az évben elindítanák – mutatott rá a szakember.

A lakossági megtakarítások új helyet kereshetnek
Fotó: Mediaworks

A jelentős készpénzmennyiség kialakulásának egyébként egyértelmű indoka kétségtelenül a tartósan alacsony banki kamatkörnyezet, másfelől jelentős a lakosság azon csoportja is, akik azért gyűjtöttek nagyobb mennyiségű likvid vagyont, mert ugrásra készen várják az ingatlanpiaci lehetőséget, legyen az adásvétel, csere vagy akár felújítás. Barcza György ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a lakáspiaci boom lassulásakor hatalmas pénzvagyon keres majd helyet magának, ez akár 1000 milliárd forintnyi vagyont is jelenthet. És itt jöhet el az állampapírok aranykora – fogalmazott Barcza György.

Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának igazgatója a magyar háztartásoknál lévő „temérdek” készpénzzel kapcsolatban rámutatott: a lakosság új pénzügyi megtakarításain belül növekedett az azonnal mobilizálható vagyon, s a jegybank előrejelzése szerint a mostani szint nagyjából fennmarad a következő három évben is.

Az ilyen formában őrzött teljes nemzetgazdasági megtakarítások mennyisége 2010 óta 2000 milliárd forintról 6000 milliárd forintra hízott, amelyből a lakosságnál parkol mintegy 4500 milliárd forint. A háztartások ennek a pénznek mindössze 20 százalékát használják fel tranzakciók során, a többi 80 százalékot csak tartják – közölte az MNB igazgatója. A magas készpénzállomány a jelentős költségek mellett kedvez a feketegazdaságnak és az adóelkerülésnek, illetve az állam adóbevételektől esik el. Mindeközben a monetáris politika mozgástere is szűkül. Ez a helyzet pozitív irányba változhat, ha a súlyos készpénz milliárdokat sikeresen át lehet terelni a lakossági állampapírokba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.