Nekünk is fáj, ha nincs alku

Az unió gazdaságának egészére hatással lesz a britek — ki tudja, mikorra várható — kilépése. Régiónk akár komoly veszteségeket is elszenvedhet, különösen akkor, ha alku nélkül távozik az Egyesült Királyság. A magyar vállalatokra nézve leginkább a rendezetlen feltételrendszer miatt várható exportkereslet visszaesése jelenthet kockázatot. Egyes becslések szerint akár fél százalékponttal jobban visszaeshet a növekedésünk, mintha sikerülne rendezett körülmények között lezárni a folyamatot.

Rácz Gergő
2019. 04. 10. 9:27
A trucker waits as a security guard and his dog check his truck during a "no deal" Brexit check simulation at the pit zone in Eurotunnel terminal in Coquelles
Kamion a Csalagútnál. A bizonytalan helyzetben mindenki kivárásra játszik Fotó: REUTERS/Pascal Rossignol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közép-európai országoknak is az szolgálja a gazdasági érdekét, hogy Nagy-Britannia vég nélkülinek tűnő kiválási folyamata az Európai Unióból rendezetten menjen végbe. A Capital Economics londoni elemzőház a témában készített tanulmánya szerint a térségünkben 0,3 vagy akár 0,5 százalékponttal nagyobb gazdasági visszaesést jelenthet a megállapodás nélküli, avagy no-deal kiválás, mintha a britek valamilyen rendezett formában távoznának.

Mint azt lapunknak William Jackson, az elemzőház vezető regionális szakértője elmondta, alapértelmezésben azt valószínűsítik, hogy nem valósul meg a kedvezőtlen forgatókönyv, vagyis a felek megállapodásra jutnak a feltételrendszerben, és rendezett körülmények között mehet végbe a kiválás. A rosszabbik esetben viszont több fronton is megéreznénk a kedvezőtlen hatásokat. Egyrészt önmagában a megállapodás nélküli brexit után kialakuló pénzpiaci turbulencia megmutatkozhat az eszközárakban, praktikusan forintgyengülés, állampapírhozam-emelkedés jöhet. Mivel mostanra húsz százalékra esett az államadósságunk devizahányada, ez nem járna stabilitási kockázatokkal.

Kamion a Csalagútnál. A bizonytalan helyzetben mindenki kivárásra játszik
Fotó: REUTERS/Pascal Rossignol

A Capital Economics szerint kedvezőtlenül érintené a növekedési kilátásokat az is, hogy a rendezetlen helyzet bizonytalanná tenné a beruházókat, elmaradhatnak fejlesztések, kivárásos helyzet alakulhat ki. A rendezetlen folyamatnak a kereskedelemben lenne a leginkább érezhető hatása, mivel ebben az esetben Nagy-Britanniában számottevően visszaesne az importkereslet.

– Becsléseinkkel kapcsolatban sok a bizonytalanság. Amit hangsúlyozni kell, hogy a megállapodás nélküli kiválás nem jelentene katasztrófát a fejlődő európai gazdaságoknak – mondta Liam Carson, az elemzőház szakértője. Jelenleg a legtöbb közgazdász és nemzetközi intézmény négy százalék körüli növekedést valószínűsít idén a magyar össztermékben, amit jövőre – többek között a brit kiválás miatt – lassabb tempó követhet. Ennek megfelelően hamarosan újabb intézkedéseket lehet várni a magyar kormányzattól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.