Ingyentervek építkező családoknak

— A Nemzeti mintaterv-katalógus július végéig meghosszabbított pályázatával és a leendő tervgyűjteménnyel újabb fejezetet nyitunk hazánk épített környezetének alakításában — jelentette ki a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence. A Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta: a tervtárnak fontos szerepe lehet a magyar kultúra megőrzésében és megerősítésében, hagyományaink ápolásában. A katalógus elsősorban a családi otthonteremtési kedvezménnyel, illetve a júliustól elérhető falusi változatával építkezőket és házfelújítókat támogatja ingyenesen elérhető tervdokumentációkkal és költségvetés-tervezetekkel.

2019. 05. 23. 5:45
null
A katalógusból száz-százötven különböző elképzelés közül lehet majd választani Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar építészeti hagyományok fennmaradása, a településkép megóvása fontos célkitűzésünk. A Nemzeti mintaterv-katalógussal ugyanakkor a magyar vidék megtartóerejét, a családok boldogulását is szeretnénk segíteni. A tervtár a fiatal családok otthonteremtését lehetővé tevő csokot és a Magyar falu programot, illetve a falusi csokot támogatja ily módon – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tuzson Bence.

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára rámutatott: a vidék és a falvak arculata a hatvanas-hetvenes években teljesen megváltozott, a települések elvesztették évszázadokon át jellemző képüket, sajátosságaikat. – Korábban vidéken járva a tájjelleg vagy egyszerűen a település képe alapján szinte ismeretlenül is meg tudta mondani valaki, hol jár.

A katalógusból száz-százötven különböző elképzelés közül lehet majd választani
Fotó: Katona Vanda

Ma ez már nincs így, hiszen ha végigmegyünk egy-egy falun, mindenhol a Kádár-kockák alkotta kép tárul elénk, s bizony csak egy-egy jellegzetes elem maradhatott fenn – magyarázta Tuzson Bence.

A Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont ennek ellensúlyozására hirdette meg a mintaterv-katalógus ötletpályázatát, amelyre meghosszabbított határidővel, július 31-ig várják a pályaműveket építészektől és építészhallgatóktól egyaránt. – A pályázattal és a leendő tervgyűjteménnyel újabb fejezetet nyitunk hazánk épített környezetének alakításában – jelentette ki az államtitkár.

A katalógusba kerüléshez három kategóriában lehet pályázni. Az első a kockaházak átalakítása, hogy az egyenépületeknek is tetszetős, a tájegységbe jobban illeszkedő arculatot lehessen adni. Tuzson Bence megjegyezte, ezek tömegét ugyan nem lehet megváltoztatni, de korábbi tapasztalatok alapján kicsinosíthatók és korszerűsíthetők.

A második a kalákában megépíthető családi házak kategóriája, a harmadik csoport pedig a korszerű technológiával épülő családi házaké, vagy mai divatos kifejezéssel az „okos­otthonoké”. – A két utóbbi kategória között természetesen lehet átjárás. Azért határoztunk meg két külön csoportot az új épületeknél, mert vidéken ma is jellemző a közös munka, építkezés. A kalákában építhető házakhoz az egyszerűbben, kevesebb gépi vagy különleges szakértelmet igénylő technológiai eljárást igénylő otthonok terveit várjuk – mondta Tuzson Bence.

Az államtitkár szerint ugyanakkor minden kategóriában elsődleges szempont, hogy a háztervek könnyen, továbbá viszonylag gyorsan és olcsón megépíthető otthonokat jelentsenek.

Cél az is, hogy a tervek között a világhálón könnyen lehessen böngészni, keresgélni, sőt 3D-s látványtervekkel a házak virtuálisan bejárhatók is legyenek. – A katalógusban minden egyes tervhez támpontként költségvetés is szerepelni fog, amely alapján mindenki el tudja dönteni, hogy a saját pénztárcájának megfelelően melyikből tud kiindulni háza megvalósításakor – jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a mintatervek letöltése ingyenes, s azok továbbgondolhatók, szerkeszthetők, és az adott környezetbe, illetve terepviszonyok közé könnyen telepíthetők lesznek.

Tuzson Bence jelezte, a bírálóbizottság szeptember 20-án hirdet eredményt. – A tervek részletes kidolgozása ekkor kezdődhet meg. Azt szeretnénk, ha a katalógus 100-150 különböző tervvel 2020. január elsejétől elérhető lenne az építkezni szándékozóknak – fejtette ki Tuzson Bence, aki szerint jelentős költséget spórolhat meg az, aki ebből a tervtárból választja ki leendő otthonának terveit, hiszen egy lakóépület előkészítése, tervezése jelenleg akár több millió forintot is felemészthet a családi kasszából.

– Nem mai keletű dologról beszélünk, hiszen már száz évvel ezelőtt, az 1910-es években is divatosak voltak a mintatervek. A nagy építészek, például Kotsis Iván, számos kiváló mintatervet tettek le az asztalra, amelyek alapján sok meghatározó épület készült el annak idején – magyarázta Tuzson Bence. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a katalógusba kerülni ma is presztízst jelentsen az építészek körében, hiszen ezek az elképzelések fogják döntően meghatározni, alakítani Magyarország, illetve a magyar vidék arculatát. Az első visszajelzések mindenesetre kedvezők.

– Fontosnak tartjuk a magyar kultúra megőrzését és megerősítését, a hagyományaink ápolását. Egy ország csak akkor válhat erőssé, ha képes megtartani tradícióját, kultúráját. Ezt szeretnénk elősegíteni a katalógussal is – hangsúlyozta az államtitkár. Felidézte, hogy korábban a Népi építészeti programot is azért indították el, hogy a megmaradt tájjellegű épületek és házak „génmintáját” megőrizzék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.