Globális piac helyett helyi termékek
Kiemelten fontos szerepe van a családi gazdaságoknak a mezőgazdaságban, mivel világszerte a helyi termékek kínálata, tehát a nemzeti agrárgazdaság segíti elő a vidék népességmegtartó erejét – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tegnap zárult regionális tanácskozásán. A tárcavezető kiemelte: a globális élelmiszer-kereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság a záloga a fenntarthatóságnak. Hazánk kiemelt hangsúlyt fektet a fenntarthatóság kérdésére, beleértve a termőföld védelmét, mivel a nem talajkímélő gazdálkodás mellett hosszú távon nem garantálható a megfelelő élelmiszer-termelés. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország büszke arra, hogy hazánk igyekszik minél jobban hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez, elősegítve ezzel a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint azt, hogy minden ország polgára a szülőföldjén boldogulhasson. Az Agrárminisztérium a szakmai tudásátadáson keresztül tudja leghatékonyabban támogatni a nehéz helyzetben lévő országokat, többek között agrár-szakterületi ösztöndíjakkal és szakképzéssel – tette hozzá Nagy István. A minisztérium közleménye szerint a családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került a FAO-val közös konferencián.
Önerőből fejleszt az élelmiszeripar
Az élelmiszeripari beruházások értéke a 19 főnél többet foglalkoztató vállalkozások körében 9 százalékkal alacsonyabb volt 2018-ban, mint 2017-ben az előzetes adatok alapján – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss jelentésében. Az élelmiszeripari szereplők saját forrása ötödével, az egyéb – társvállalati, önkormányzati – hozzájárulás pedig negyedével esett vissza. A finanszírozási formák közül legnagyobb mértékben a banki hitel és az egyéb kölcsön nőtt 2018-ban, közel 40-40 százalékkal az előző évhez képest. Ezt követte a támogatások húszszázalékos, illetve a lízingelt berendezések értékének 14 százalékos növekedése. Továbbra is önerőből fejlesztettek az ágazati szereplők, tavaly a beruházások 66 százalékához semmilyen támogatást, egyéb forrást sem vettek igénybe. A szereplők az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 65 százalékát gépekre és berendezésekre, 26 százalékát épületekre és építményekre, 5 százalékát járművekre fordították 2018-ban. A legnagyobb értékű beruházásokat a cégek a baromfihús-feldolgozásban, az üdítőital-, ásványvízgyártásban, a keményítőgyártásban, az édességgyártásban, valamint a kenyér és a friss pékáru gyártásában hajtották végre tavaly. Ezek együttesen az összes élelmiszeripari beruházás 41 százalékát tették ki. A tíz, legnagyobb értékű élelmiszeripari beruházás több mint hatvanmilliárd forintot tett ki.