Rövid távra tervez a fiatal

Az Y generáció (az 1980 és 1994 között születettek) fiatalabb és a Z generáció (az 1995 és 2010 kötött születettek) idősebb tagjai állnak a legjobban, ha pénzügyi alapműveltségről van szó.

Horváth Éva
2019. 06. 02. 8:25
null
Egyelőre nem a hosszú távú anyagi biztonság van fókuszban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Y generáció (az 1980 és 1994 között születettek) fiatalabb és a Z generáció (az 1995 és 2010 kötött születettek) idősebb tagjai állnak a legjobban, ha pénzügyi alapműveltségről van szó – legalábbis erre lehet következtetni az OTP Bank Öngondoskodási Index 2018-as adataiból. A korosztályba tartozó megkérdezettek 66 százaléka otthon, 36 százaléka a felsőoktatásban tanult a pénzügyekről. Míg a vizsgált teljes lakosság átlaga 54 és 27 százalékban nyilatkozott úgy, hogy kapott pénzügyi oktatást otthoni vagy iskolai környezetben.

A saját költekezései szokásaikat firtató kérdésre válaszoló 19–30 évesek nem tekintik magukat „pazarlónak” a többi korosztályhoz képest. Az Öngondoskodási Index erre vonatkozó kérdésére 58 százalékuk úgy nyilatkozott, saját megítélése szerint ugyanannyit tesz azért, hogy legyen megtakarítása és tudatosan kezelje pénzügyeit, mint az átlag, sőt 13 százalékuk úgy érzi, hogy pénzügyileg sokkal tudatosabb másoknál.

Egyelőre
nem a hosszú távú anyagi biztonság van fókuszban
Fotó: Bach Máté

Viszonylagos pénzügyi képzettségük ellenére a fiatalok terveinek fókuszában nem a hosszú távú anyagi biztonsággal összefüggő célok állnak. Az elmúlt években olyan célok megvalósítása érdekében sikerült félretenniük, mint a ruhatáruk bővítése, felújítása (34 százalék), okostelefon, táblagép, számítógép, laptop vásárlása (31 százalék), nyaralás, belföldi vagy külföldi utazás (20 százalék). A következő egy-két évben is hasonló termékekre, szolgáltatásokra tennének félre, ugyanakkor lakásvásárlásra csak a megkérdezettek 12 százaléka, váratlan helyzetekre 6 százaléka, családalapításra 3 százaléka tervez gyűjteni.

Az Öngondoskodási Indexből emellett az is kiderül, hogy a 19 és 30 év közöttiek mekkora összegből tudnak e célokra megtakarítani: a fiatalok átlagosan 159 707 forintot keresnek, ami 9 százalékkal kevesebb valamennyi korosztály 175 117 forintos átlagkereseténél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.