Tolonganak a vállalatok Pécs ipari parkjában

Megtelt Pécs ipari parkja a napokban bejelentett ThyssenKrupp-beruházással, ezért újabb iparterületeket alakítana ki a városvezetés. A fejlődés előnyei között Decsi István alpolgármester az iparűzési adóból származó bevétel bővülését is említette lapunknak.

Bóka Máté
2019. 06. 24. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt években sikerült új lendületet adni a pécsi gazdaságfejlesztésnek, ez meglátszik az eredményeken is – mondta a Magyar Nemzetnek Decsi István alpolgármester, aki arról is beszélt, hogy a vidéken bővíteni kívánó vállalatok a baranyai megyeszékhelyben partnerre találnak. – Két területre koncentráltunk elsősorban, egyrészt üzleti szolgáltatóközpontok fejlesztésére, e téren német cégeket sikerült Pécsre csábítanunk. A másik célkitűzésünk az iparfejlesztés: részben a már itt lévő vállalkozások fejlesztése, részben újabb cégek letelepítése – tette hozzá. – Nem szeretnénk megállni, újabb iparterületek kialakítása és bérbe adható üzemcsarnokok felhúzása a célunk.

A város költségvetésében már látni az iparosodást követő változást, hiszen 2018-ban az iparűzési adóból származó bevétel az előző évihez képest mintegy tíz százalékkal nőtt. Az összeg további emelkedésére számít a városvezetés két nagyobb gyár beruházásának indítása nyomán.

Pécs vezetését a fideszes testület tíz évvel ezelőtt 47 milliárdos adóssággal és a város iparának fejlesztését szolgáló lépések nélkül vette át a szocialistáktól. Baranya megye székhelye a rendszerváltást követően urán- és szénbányájának bezárására kényszerült, de a könnyűipara is megszenvedte az időszakot. A gazdasági válság tovább mélyítette a gondokat, 2011-ben bezárt a valamikor több ezer embert foglalkoztató Elcoteq elektronikai gyár is – így elérte a mélypontot a város gazdasága.

A Modern városok program beharangozóján, 2015-ben viszont Orbán Viktor miniszterelnök Pécsett arról is beszélt, hogy a kormány támogatja az ipari infrastrukturális fejlesztéseket a megyeszékhelyen. Ezt követően kezdődött meg a Déli Ipari Parkban építendő csarnokok tervezése, előkészítése, a kivitelezésre összesen közel négymilliárd forintot szánnak. Nemrégiben pedig az egyik, ötezer négyzetméteres iparcsarnok kivitelezése is megkezdődött.

Szintén az ipari parkba érkezik 17 milliárd forintos, vezérműtengelyeket gyártó üzemi beruházásával – 5,5 milliárd forintos állami támogatással – a német ThyssenKrupp is. A létesítmény Ipar 4.0 megoldásokkal, magas hozzáadott értéket előállító kétszáz új munkahelyet teremt. A dél-koreai Hanon Systems is Pécsett épít gyárat, ahol négyszázötvenen dolgoznak majd klímakompresszorok előállításán. Mindezzel a város birtokában lévő ipari területek meg is teltek, ahol még lenne hely, az osztrák magántulajdonban van.

Már az ipari parkon kívül is megindult a pezsgés: Pécs belvárosában az ITSH informatikai vállalat több száz, nyelveket beszélő, magasan képzett fiatalt foglalkoztat, a közelmúltban az Aldi a biatorbágyi irodája után szintén a város központjában bővített. A fűtési és hűtési rendszerek gyártásával foglalkozó német óriáscég, a Viessmann is ezen a területen létesítette központját. A Samsung-csoporthoz tartozó Harmann hangtechnikai cég is Pécsett nyitott üzemet – éppen az egykori Elcoteq helyén –, ahol több százan dolgoznak, köztük sok mérnök. Az elmúlt években folyamatosan bővített a Hauni gépgyártó, a British-American Tobacco dohánygyár és az autóipari beszállító Honsa, valamint a pécsi kézben lévő Matro, amelyek mind világmárkákat tudhatnak partnereik között. A Magnus gyárában pedig már építik az első pécsi repülőgépeket is, miközben már a második üzemcsarnokot húzzák fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.