Egyre szabálykövetőbbek a rendezvények vendéglősei

Komoly eredményeket hoztak az elmúlt évek szigorú ellenőrzései: egyre kevesebb a higiéniai előírásokat megkerülő, a nyomonkövethetőségre kevesebb figyelmet fordító vendéglátós — hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Zsigó Róbert. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár arra is kitért, hogy a vállalkozók együttműködőbbek a hatóságokkal, s egyre inkább igyekeznek megfelelni a jogszabályoknak.

Nagy Kristóf
2019. 07. 08. 15:45
null
A nyári ellenőrzéseken a mozgóárusok és más élelmiszer-árusítók működésére is kiemelten figyel a hatóság Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztiválokra, helyi rendezvényekre kitelepülő vendéglátók kerülnek az augusztus 20-ig tartó nyári ellenőrzések középpontjába. Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert árusító létesítményekre, beleértve a street foodot és a food truckot, tehát az utcai és a mozgó vendéglátást is. Továbbra is fokozott figyelmet kap az ifjúsági és gyermektáborokban az étkezésért felelő vállalkozások felügyelete. A nyári élelmiszerlánc-ellenőrzések során végzett hatósági vizsgálatok egyaránt kiterjednek az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának körülményeire, az élelmiszer-biztonságot befolyásoló tevékenységekre, tehát többek közt a hűtésre és a készételek kezelésére, valamint a termékek nyomonkövethetőségére és a forgalomba hozott élelmiszerek minőségére. Az államtitkár hangsúlyozta: a szezonális ellenőrzések célja továbbra is az, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá.

– Egyértelmű eredményeket láthatunk a 2013 és 2018 közötti ellenőrzések tapasztalatai alapján számos területen, kiemelten a higiéniai követelmények betartásában. Noha a higiéniai elvárásokkal kapcsolatos hiányosságok még mindig a leggyakrabban előforduló szabálytalanságok közé tartoznak, az ilyen esetek az összes ellenőrzést alapul véve jelentős mértékben visszaestek. Míg 2013 és 2015 között meghaladta a tíz százalékot, az utóbbi években 5-6 százalékra esett vissza az előfordulásuk – hangsúlyozta lapunk kérdésére Zsigó Róbert. Az államtitkár emellett kitért arra is, hogy kisebb mértékben ugyan, de szintén javult a termékek nyomonkövethetősége, emellett a hatóságok kevesebb hiányosságot tapasztalnak a dolgozók egészségügyi alkalmassága vagy akár a képzettségük terén.

Zsigó Róbert arról is beszélt, hogy a nyári ellenőrzéseken minden évben kiemelten vizsgálják az ellenőrök a hűtési láncot. Tavaly kiugró volt a nem megfelelő hűtéssel kapcsolatos hibák aránya, ám az államtitkár szerint ennek egyik oka lehetett a szokásosnál nagyobb hőség is. A korábbi évek tapasztalatai szerint kedvező ugyanakkor, hogy az élelmiszer-vállalkozások egyre inkább számítanak a hatósági ellenőrzésekre, általában segítőkészek és igyekeznek megfelelni a jogszabályi követelményeknek is.

A nyári ellenőrzéseken a mozgóárusok és más élelmiszer-árusítók működésére is kiemelten figyel a hatóság
Fotó: Kurucz Árpád

– Ezen akciók során egyébként a hatóság célja nem a bírságolás, hanem az élelmiszer-biztonság fenntartása, szankció alkalmazására csak indokolt esetben kerül sor. A 2013 és 2018 közötti időszakban a szankciókat tekintve azt látjuk, hogy a bírságok mellett emelkedett a figyelmeztetések aránya. Ebből arra következtethetünk, hogy inkább kisebb súlyú szabálytalanságokat tárt fel és szankcionált a hatóság, ahol elegendőnek ítélte az írásbeli figyelmeztetés alkalmazását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ráadásul évek óta nagy hangsúlyt helyez az élelmiszer-vállalkozók előzetes tájékoztatására – például a nagyobb rendezvényeket megelőzően – annak érdekében, hogy elősegítse számukra a jogkövető magatartást – hangsúlyozta az államtitkár.

Nem csak a hatósági ellenőrzések miatt nőtt a szabálykövetés. Az Agrárminisztérium államtitkára szerint a felelős élelmiszer-vállalkozók önellenőrzése és az erre kialakított rendszerek folyamatos működtetése is elengedhetetlen az élelmiszerlánc-biztonság fenntartásához. Egy 2018-tól hatályos minisztériumi rendelet ugyanis előírja, hogy a vállalkozásoknak önellenőrzési tervvel kell rendelkezniük.

Ez kiterjed az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és a jelöléssel kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.