Joggal aggódhatnak a britek

Az Egyesült Királyság új vezetése alatt megnőtt annak a valószínűsége, hogy az ország végül megállapodás nélkül, rendezetlen körülmények között lép ki az Európai Unióból. A becslések szerint egy ilyen forgatókönyvnek arányaiban többszörös lenne a kára Nagy-Britanniára nézve, mint a bennmaradó uniós tagállamok esetében, de a kontinens is megsínylené a rendezetlen válást, és ettől a régiónk sem függetlenítheti magát.

Rácz Gergő
2019. 07. 31. 13:41
A parking direction sign is seen near the Sovereign's Tower entrance to Houses of Parliament in central London
Az új miniszterelnök csak egy irányt lát: szinte forszírozza a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból Fotó: Toby Melville Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a gazdasági szempontból legrosszabbnak tekintett változat is komoly lehetőségként merül fel a britek uniós kilépésének kapcsán. Ugyan eddig is komikus vagy tragikomikus, végeláthatatlan folyamatnak tűnt az unióval, majd még inkább a belpolitikai ellenfelekkel való vita, általánosnak tűnhetett a remény, hogy bárhogy is alakuljon, végül lesz egy alku, ami rendezi a jövőre nézve a két fél politikai és gazdasági viszonyait. Boris Johnson hivatalba lépésével az ország miniszterelnökeként azonban változtak a körülmények, mivel Johnson, úgy tűnik, inkább az október végi határidőhöz ragaszkodik, és szinte forszírozza a megállapodás nélküli távozást.

A héten ennek megfelelően az angol font gyengülésnek indult az euróval és a dollárral szemben is, és rövid távon ebben nincs esély nagy változásokra. Petr Krpata, az ING szakértője szerint az angol gazdaság szempontjából a közeljövőben továbbra is a politikai tényezők maradnak a meghatározók, és ezen a téren akár a mostaninál is nagyobb felfordulásra van lehetőség. Az ING szerint a legvalószínűbb, hogy a belső törésvonalak miatt záros időn belül előre hozott választások lesznek Nagy-Britanniában, és bármelyik párt nyer, az nem nyugtatja meg a piacokat.

Az új miniszterelnök csak egy irányt lát: szinte forszírozza a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból
Fotó: Reuters

Johnson bármennyire ragaszkodik hozzá, az EU várhatóan nem fog engedni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke leszögezte, hogy a korábban kidolgozott feltételeken nincs lehetőség változtatni. Akkor sem, ha Juncker hamarosan hivatalba lépő utódja, Ursula von der Le­yen utalt arra, hogy hajlandó lenne meghosszabbítani a britek kiválási időkeretét. Pedig jelentősek a gazdasági kockázatok. John Springford, a Centre for European­ Reform kutatóintézet szakértője szerint a brit kiválás a szigetországra nézve arányaiban négyszer akkora költséggel járna, mint az EU–27 esetében. Az intézet szerint az egész hercehurca eddig az Egyesült Királyság össztermékének 2,5 százalékát emésztette fel, ez nyilván nagyságrendekkel megugrana a megállapodás elmaradása esetén.

A Capital Economics londoni elemzőház áprilisban készített tanulmánya szerint térségünkben 0,3 vagy 0,5 százalékponttal nagyobb gazdasági visszaesést jelenthet a megállapodás nélküli kiválás, mintha a britek rendezett formában távoznának. Rákérdeztünk, az azóta bekövetkezett vezetőváltástól függetlenül is hasonló visszaesést jósolnak térségünkben, amennyiben az egyre valószínűbb forgatókönyv valósulna meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.