Az élelmiszer-hulladék keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Maradék nélkül elnevezésű programjában – közölte a hivatal. Felidézték, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek jelentős része megelőzhető lenne.
Habár a legnagyobb pazarlók idehaza a háztartások, az is fontos, hogy a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplői is részt vegyenek az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben. Ezt a célt szolgálja a most közzétett segédlet. A három éve indított Maradék nélkült az Európai Bizottság is támogatja a LIFE környezetvédelmi alprogramján keresztül. A Nébih közlésében felidézte: az élelmiszer-vállalkozások képviselői a kezdetektől részt vettek a program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a -kereskedelem mellett kutatóintézetek, egyetemek is szerepet vállaltak a munkában.
Korábban beszámoltunk róla, a Nébih felmérése szerint a magyar háztartások a középmezőnyben vannak az élelmiszer-pazarlásban. Míg hazánkban évente átlagosan 68 kilogramm élelmiszerhulladék jut egy főre, a jómódú európai uniós tagállamokban a kukába dobott élelem jellemzően kilencven kilogramm, de meghaladhatja a 130 kilót is.
Egy négyfős magyar család évente körülbelül ötvenezer forint értékű élelmiszert dob ki, amelyet feleslegesen vásárolt meg.