Ki kit ellenőriz?
Fontos tudnia minden párlatkészítéssel foglalkozónak vagy azon gondolkozónak, hogy az otthoni pálinkafőzés szabályainak betartását nem a NAV, hanem az önkormányzatok ellenőrzik. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az adóhivatalnak ne akadna dolga a házi italok ügyében. Az állami hatóságnak alapvetően az a feladata, hogy megakadályozza olyan párlatok forgalomba kerülését, amelyeket otthon készítettek – a házi főzésű pálinka ugyanis csak saját használatra szolgálhat. A pálinkaügyi ellenőrzéseikben a fináncok idén több jogsértésre is fényt derítettek. Legutóbb például Baranya megyében, egy családi ház melléképületében találtak három pálinkafőzőt, amelyből kettőben éppen párlatot készítettek. A sufniban további kétszáz liter (szilva, kajszi, berkenye, banán, törköly, bodza, ringló, eper, sárgadinnye, birs, csipkebogyó, irsai, hecsedli és füge) párlatot, valamint hatezer liter kész és erjedésben lévő cefrét tárolt a tulajdonos. Mivel a berendezések űrtartalma jelentősen meghaladta a magánfőzéshez engedélyezett mennyiséget, ezért azokat a pénzügyőrök lefoglalták, az érintett pedig vaskos bírságra számíthat. Júliusban adta közre a NAV egy másik, egészen más jellegű ügy részleteit. A hatóság munkatársai akkor Békés megyében ellenőriztek egy bérfőzdét, amelynek egyik elzárt részében – a helyiségekben és az udvaron – hordókban, kannákban, palackokban több mint hétezer liter párlatot találtak. Mivel a főzdés a párlatok eredetét nem tudta igazolni, a pénzügyőrök a tömény italt lefoglalták, és orgazdaság miatt feljelentést tettek. A bírság összege 33,5 millió forint lehet. Az ügy kapcsán megemlíthető, hogy az adóhatóság rendszeresen ellenőrzi a bérfőzdéket: idén fél év alatt több mint 1300 ellenőrzést végeztek el a hivatal emberei, szabálytalanságra 190 esetben derült fény, 1700 liter italt le is foglalt a NAV.