A vásárlónak joga van panaszkodni

Magyar Nemzet
2019. 10. 14. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érzékeny jelenet lehet a kereskedelemben, amikor a vásárló elégedetlen a termékkel vagy a szolgáltatással, és ezt nem is rejti véka alá. A jogszabályok rögzítik: a fogyasztók egyik alapjoga a panasztétel joga, amelyet szóban és írásban is jelezhetnek a vállalkozásnak, ezt azonban a mai napig sok helyütt nem kezelik megfelelően.

A Budapesti Békéltető Testület felhívta a figyelmet: a kereskedőknek szigorú szabályok mentén kell kezelniük a vásárlók panaszait. Így például, ha még az üzletben emel kifogást a vásárló, akkor a szóbeli panaszt a kereskedőnek azonnal meg kell vizsgálnia, és szükség szerint orvosolnia is kell.

Ez különféle indokokra hivatkozva gyakran elmarad, azonban ha a fogyasztó nem ért egyet azzal, ahogy a panaszát kezelték, vagy pedig a kifogása olyan jellegű, a kereskedőnek írásban jegyzőkönyvet kell felvennie, s annak egy másolati példányát ott helyben a vásárlónak meg is kell kapnia. Ha a fogyasztó telefonon tesz panaszt, akkor is fel kell venni a jegyzőkönyvet – húzták alá a békéltetők.

Itt nem áll meg a kötelezettségek sora.

A panaszt ugyanis harminc napon belül írásban meg is kell válaszolni, méghozzá érdemben, ami azt jelenti, hogy a fogyasztó minden egyes felvetésére, kérdésére reagálni kell. A kereskedőnek meg kell indokolnia, ha elutasítja a panaszt, és arról is informálnia kell a vevőt, hogy melyik hatóságnál vagy békéltető testületnél viheti tovább az ügyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.