időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Örülnek a technológiai fejlődésnek a dolgozók

Nagy Kristóf
2019.10.03. 15:31
Örülnek a technológiai fejlődésnek a dolgozók

A munkavállalók valamivel több mint fele már tisztában van azzal, hogy az automatizációval jelentősen átalakulhat vagy akár meg is szűnhet a jelenlegi munkájuk az elkövetkező tíz évben. Ezzel szemben 28 százalékuk elképzelhetetlennek tartja az ilyen változást – derül ki a PwC felméréséből, amelybe 29 ország munkavállalóit vonták be. A többség – a válaszadók 61 százaléka – kedvezően értékelte a technológia napi munkájára gyakorolt hatását, 77 százalékuk pedig már most elsajátítaná a legújabb készségeket. Sokan akár teljesen át is képeztetnék magukat a jövőbeli munkaerőpiaci boldogulásuk érdekében. A fejlődési lehetőség és a hajlandóság azonban az egyén végzettségétől és életkorától függően jelentősen eltér – mutatott rá a jelentés.

A felsőfokú végzettségűek látják a legkedvezőbbnek a technológiai fejlődéssel és a foglalkoztatás átalakulásával járó változásokat még annak ellenére is, hogy munkahelyük jelentősen megváltozhat vagy megszűnhet. A sem felsőoktatási végzettséggel, sem szakképesítéssel nem rendelkező felnőttek kicsivel több mint egyharmada viszont úgy érzi, hogy nem tudja megfelelően elsajátítani az új digitális készségeket. A főiskolát, egyetemet végzettek 17 százaléka pedig egyáltalán nem bízik digitális fejlődésében.

Nemcsak a végzettség, de az életkor is meghatározó: minél fiatalabb a munkavállaló, annál fogékonyabb az újításokra. A 18–34 évesek kedvezőbbnek látják a digitális jövőt a többi felnőtt korcsoporthoz képest, 69 százalékuk optimista a technológia munkahelyükre gyakorolt jövőbeli hatásával kapcsolatban. Ennek a korosztálynak mindössze 18 százaléka véli úgy, hogy a foglalkoztatójától nem kap lehetőséget az új digitális készségek elsajátítására. A 35–54 évesek és az 55 éven felülieknél ez az arány 29, illetve 38 százalék.

A megkérdezettek ugyanakkor eltérően nyilatkoztak arról, milyen készségüket szeretnék leginkább fejleszteni: a munkavállalók nagyjából fele az adott technológiát sajátítaná el magas szinten, míg a dolgozók másik fele tanulási és alkalmazkodási képességét fejlesztené tovább. A PwC kiemelte: folyamatosan nő a továbbképzések jelentősége, párhuzamosan a munkával töltött évek számának emelkedésével. A digitális készségek fejlesztése pedig a termelékenység növekedéséhez is jelentősen hozzájárul.

Korábban írtuk: a 2030-as évekig három hullámban megy végbe a mesterséges intelligencia elterjedése. Eleinte kevesebb alkalmazottat érint a változás, ám az időszak végére 900 ezer ma ismert állás változik meg gyökeresen, sok pedig meg is szűnhet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.