A jelen válságálló ágazata

Meglepően sokat fejlődött az utóbbi években itthon a digitális gazdaság, és egy most megjelent kutatás szerint még óriási lehetőségeket tartogat az ágazat.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 08. 13:36
null
Az új technológiák gyors bevezetése évi négyezermilliárd forinttal növelné a GDP-t Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon már minden ötödik munkahely a digitális gazdaságnak köszönhető – derült ki az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Microsoft Magyarország közös kutatásából, amelyet tegnap tettek közzé. A tanulmány szerint az elmúlt öt évben több mint 20 százalékkal, hatezermilliárd forintra nőtt az IKT-szektor (információs és kommunikációs technológiák) által közvetlenül és közvetve megtermelt bruttó hozzáadott érték. Az ágazat már ma is a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget, de ha az egyéb ágazatokban digitális munkakörben foglalkoztatottakat is tekintetbe vesszük, akkor az arány már 20 százalék feletti.

Az IKT-feldolgozóipar a nemzetgazdaság második legnagyobb exportőre az autóipar után – mutat rá a szak­értői anyag –, a szektor a teljes export 7,9 százalékát adta 2018-ban, ami hasonló mértékű teljesítmény, mint a mezőgazdaságé és az élelmiszeriparé együttvéve. Az IKT-szolgáltató szektor pedig a szolgáltatásexport mintegy kilenc százalékát adta tavaly. Az IKT-szektor az elmúlt tíz évben átlagosan a nemzetgazdasági beruházások 3,5 százalékát és a K+F ráfordítások csaknem hét százalékát adta.

Az új technológiák gyors bevezetése évi négyezermilliárd forinttal növelné a GDP-t
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kutatás felhívja a figyelmet: a digitális átalakulás minden korábbinál hatékonyabb eszközt ad a kormányok kezébe ahhoz, hogy a gazdaság növekedését támogassák és a nemzetgazdaságot válságállóbbá, a kedvezőtlen világgazdasági fordulatokkal szemben immunissá tegyék. A digitális gazdaság új, eddig még nem használt technológiáinak (ilyen az 5G vagy a blockchain) gyors bevezetése 2023-ra évente négyezermilliárd forinttal növelné a magyar GDP-t, ami a jelenlegi magyar bruttó hazai termék csaknem tíz százaléka. Az ehhez szükséges rendszerszintű fejlesztésekkel a digitális gazdaság a nemzetgazdaság motorjává válhat.

A digitalizációval járó gazdasági és társadalmi előnyök kihasználásához a tanulmány szerint olyan lépésekre van szükség, mint a vezetékes és mobil-infrastruktúra további erőteljes fejlesztése (a készülő 5G-stratégiá­ban és a Gigabit Hungary stratégiá­ban foglaltak következetes megvalósításával), vagy például a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások digitális felkészültségének növelése motivációs, képzési és támogatási programokkal. Ugyancsak fontos a digitális munkaerőhiány enyhítése, például az oktatás bővítésével, illetve a vállalkozások fejlesztéseinek támogatásával.

A hazai IKT-szektor súlya még abban az esetben is növekedhet, ha esetleg átmeneti gazdasági visszaesés következne be, miután igen erős az ágazat termékei iránti belföldi és exportkereslet. A múltbeli adatok vizsgálata és a tanulmány feltételezései szerint a szektor jobban ellenáll a válságoknak, mint az ágazatok többsége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.