Megugrott az export, egészséges szerkezetű a gazdasági növekedés

A keresetek szeptemberben 11,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, nem kis részben a hat éves bérmegállapodási, adócsökkentési program hatására.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 29. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint a gazdasági növekedés üteme a szezonális hatásokkal kiigazítva 4,8 százalék lett a harmadik negyedévben, 6,3 százalékkal bővült a szolgáltatás-külkereskedelem euróban számítva, a bérek pedig ismét két számjegyű százalékos mértékben növekedtek.

Ma jelentette meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a harmadik negyedévi GDP, külkereskedelmi, és a bérekről, keresetekről szóló adatokat, egyúttal Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára értékelte az adatokat sajtótájékoztató keretében.

Gazdasági növekedés, külkereskedelem

A gazdasági növekedés az előző év hasonló időszakához képest nyers adatok alapján 5 százalék, szezonális-, és naptárhatásokkal kiigazítva 4,8 százalék lett. A magas növekedés kifejezetten egészséges szerkezetben zajlott: meglódult az export, jóval nagyobb mértékben növekedett, mint az import, így a vártnál jóval magasabb, 2,7 milliárd eurós külkereskedelmi többlet keletkezett. Ez arra utal, hogy a magas gazdasági növekedés nem jár a külső egyensúly romlásával, vagyis egyelőre nem érződik a világgazdasági, ezen belül a nyugat-európai gazdasági lassulás.

 

Beruházási ráta és hosszútávú növekedés

A beruházási rátánk kiemelkedően magas, a GDP 27 százalékát tette ki, a folyó beruházások üzembe fognak állni és termelni kezdenek, és ez további gazdasági növekedést tesz lehetővé.

Gion Gábor elmondta, hogy 2010 óta összesen 32,3 százalék volt a gazdasági növekedés, és időközben sokkal egészségesebb lett a növekedés szerkezete: arányaiban megnövekedett a magasabb hozzáadott értékű szektorok hozzájárulása a növekedéshez.

Keresetek

A keresetek szeptemberben 11,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, nem kis részben a 6 éves bérmegállapodási, adócsökkentési program hatására, valamint a minimálbér jelentős emelése miatt, a bruttó átlagkereset így 360 700 forint lett. A január-szeptember közti időszak keresetnövekedése 10,8 százalék, reálértékben 9 hónap alatt 7,3 százalékkal nőttek a bérek.

Gion Gábor kiemelte, hogy 81 hónapja megszakítás nélkül nőnek a reálkeresetek, 2010 azonos időszakához képest a számszerű (nominális) keresetnövekedés bruttó 79, nettó 81 százalék, a családi kedvezmény figyelembevételével pedig 87 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.