Egészen zárásig tart a bolti roham

Minden bizonnyal kedd délutánig kitart a roham az áruházakban és a termelői piacokon, a családok java most vásárolja meg a friss alapanyagokat az óévbúcsúztató programokra. Az élelmiszerekért egy évvel ezelőtt decemberben mintegy 520 milliárd forintot fizetett a lakosság, ez az összeg idén 560-570 milliárd körül alakul. A karácsonyi, szilveszteri asztalra szánt menü nagyjából százmilliárd forintjába kerül idén a családoknak – közölte lapunkkal legfrissebb számításait a kereskedelmi szövetség. A legnagyobb piaci szereplő, a Tesco arról tájékoztatott, hogy az ünnepek alatt az interneten jóval több árucikket rendelnek a magyarok, mint amennyi termékkel a boltokban megtöltik az egyébként sem szerény kosarakat.

2019. 12. 30. 5:45
null
Virsliből szilveszter környékén vesszük meg az éves mennyiség tíz-tizenöt százalékát Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a hét végén is jelentős forgalom volt az áruházakban a holnapi óévbúcsúztatás miatt. A roham ma is folytatódik az élelmiszerboltokban, a piacokon, és az üzletek keddi zárásáig kitart – közölte tegnap a Magyar Nemzettel Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az ünnepi ételekhez a friss alapanyagokat az utolsó pillanatban keresik a vásárlók: sertéshúsból, sertéskészítményekből, lédig virsliből, pékáruból és zöldségfélékből ilyenkor fogy a legtöbb.

– Több helyütt várakozáson felül teljesítettek a kereskedők az elmúlt két napban, így várhatóan a szilveszteri felkészülés is rekordbevételeket hoz az élelmiszert és a napi fogyasztási cikkeket kínáló üzletekben – hangsúlyozta a friss piaci tapasztalatok alapján.

Virsliből szilveszter környékén vesszük meg az éves mennyiség tíz-tizenöt százalékát
Fotó: Havran Zoltán

Erre utal, hogy miként az aranyvasárnap hétvégéjén, ezúttal is akadt olyan bevásárlóközpont a fővárosban, ahol szombat estére telítettség miatt lezárták a parkolót, így a főtitkár szerint ma is arra számíthatnak a beszerzőkörútra induló vásárlók, hogy országszerte rengetegen lesznek az áruházakban. Nem csak az élelmiszerek, italok beszerzése miatt, hiszen a bevásárlóközpontok forgalmát az ajándékok csereberéje és a szezonális akciózás is pörgeti.

– Azzal számolhatunk, hogy decemberben a tavalyi 516 milliárd forintról 560-570 milliárd forintra nőhet az élelmiszerbolti költekezés végösszege, ez három-négy százalékkal több terméket is jelent. Idén novemberrel összehasonlítva nagyjából százmilliárd forint a decemberi többlet, vagyis körülbelül ennyit költünk a karácsonyi és a szilveszteri menüre – mondta a főtitkár.

Szerinte nem lehet figyelmen kívül hagyni az év végi fogyasztás szempontjából, hogy a lakosság jelentős része szállodákban, vendéglátóhelyeken tölti az esztendő utolsó napjait. A novemberi 92 milliárd forint után decemberben 110-115 milliárd forintos forgalom várható az éttermi vendéglátásban.

Szilveszterkor felfut a pezsgő, a virsli, a kolbász, a hurka, a mustár és a lencse iránti igény – a gyöngyöző alkoholos italból például ilyenkor értékesítik az éves forgalom 25-30 százalékát, de sok fogy sörből, borból is, a virsliből pedig 10-15 százalék az éven belüli arány. A húsok közül a sertés a legnépszerűbb, baromfit sokan babonából nem vesznek szilveszterre, míg a haláru nagy része karácsonykor kelt el. Az iparcikkek piacán is lendít az év vége: sokan különféle dekorációs eszközöket, partikellékeket, poharakat, étkészletet, háztartási eszközöket is vásárolnak, és esetenként nagyobb beruházásra is sor kerülhet a komfortos mulatozás kedvéért bútor, játék vagy műszaki cikk formájában.

Vámos György kitért rá: ma a normál munkarend szerint üzemelnek a boltok, szilveszter napján pedig a nagy áruházak többsége 6 és 14 vagy 6 és 18 óra között üzemel. Január elsején minden egység zárva tart, csupán azok a kivételek, amelyek rendeltetésüknél fogva kinyithatnak a munkaszüneti napokon is – ilyenek a benzinkutak boltjai, az újságosok, a virágosok, a repülőtéri és pályaudvari üzletek. A kiskereskedelem január 2-án tér vissza a megszokott kerékvágásba.

Nem csupán az üzletekben, hanem az interneten is az utolsó pillanatig nagy a forgalom. – A házhoz rendelések száma 25-30 százalékkal nőtt, az átlagos kosárméret pedig november óta nő. A költekezés decemberben, az utolsó három héten volt a legerősebb – jelezte megkeresésünkre a Tesco.

A legnagyobb piaci szereplőnél megfigyelték, hogy a vevők több árucikket rendelnek házhoz, mint amennyit a boltban megvesznek, a minőség iránt pedig alapvető igény keletkezett. – Az átlagos webáruházi kosárérték négy-ötszöröse az átlagos áruházi vásárlások értékének – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.