Forradalmian új technológiák Debrecenből

Gőz József Miklós
2020. 01. 28. 16:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félidejénél tart az ország egyetlen egészségipari FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) programja a Debreceni Egyetem és két iparvállalat közreműködésével. Az európai uniós finanszírozású projekt keretében 2022-ig olyan integrált kutatási központ jön létre, ahol a terápiás termékek, gyógyszerek kutatása ötvöződik a betegségmegelőzés irányaival. Az intézmény és az ipari partnerek együttműködésének célja új terápiás termékek és kísérleti vakcina fejlesztése.

Az összesen 8 milliárd forintos projekt alprogramjaiban több mint két éve tart a közös munka, a Richter Gedeon Nyrt-vel együttműködve egy új, bioszimiláris gyógyszer fejlesztését tűzték ki célul. A fejlesztés során rekombináns gyártási technológiát és analitikai módszereket alkalmaznak és feleltetnek meg a helyi körülményekre adaptáltan. A Fluart Kft. pedig egy speciális gyógyszerforma létrehozásában és a kísérleti vakcina üzem kapcsán működik együtt a felsőoktatási intézménnyel. Az üzemben kísérleti körülmények között már elkezdődött a termelés. Ez utóbbi projektelem lehet majd az alapja a nemzeti oltóanyaggyártásnak, melyhez kapcsolódóan a Debreceni Egyetem a 2018-as kormányhatározatnak megfelelően a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével kapcsolatos feladatokat is elvégezte tavaly.

A Debreceni Egyetem konzorciumi vezetésével megvalósuló FIEK projekt előrehaladását az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának vezetője tavaly év végi debreceni látogatásán, a helyszínen is értékelte. Vittoria Alliata Di Villafranca azt mondta, nagy hatással volt rá a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ munkája, és megjegyezte, hogy az Európai Bizottság kiemelten támogatja az egészségiparba történő fejlesztési beruházásokat.

Szilvássy Zoltán rektor szerint az egyetem és az ipari szereplők együttműködéséből mindegyik résztvevő fél hasznot húzhat. A konzorciumi kutatás során a Debreceni Egyetem további tapasztalatokat szerez a piacorientált fejlesztésekkel, s a vállalati működési kultúrával kapcsolatban. Az együttműködés tapasztalatai alapján pedig egyre több hazai és nemzetközi vállalati partner keresi a Debreceni Egyetemmel való kutatási együttműködés lehetőségeit – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.