Látszatfórumot alakítanak Karácsonyék

Továbbra sem kaptak tájékoztatást a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek arról, pontosan mi lesz a feladata a február 11-én megalakuló Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsnak. A képviseletek egy része úgy véli, a a szociális partnerek felhasználásával a kormányra kíván nyomást gyakorolni a főváros baloldali vezetése. Beszédes, hogy az elmúlt hónapok tisztogatáshulláma során sem kaptak megkeresést a képviseletek, ráadásul a tanács megalakulása és a költségvetés tervezett elfogadása között sem marad elég idő az érdemi párbeszédre.

Nagy Kristóf
2020. 01. 29. 9:27
null
Kupaktanács. A balos főpolgármester újabb ígérete válhat semmivé Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre fogalmuk sincs a Magyar Nemzet által megkérdezett munkáltatói érdekképviseleteknek és szakszervezeteknek arról, pontosan milyen témák kerülnek napirendre a február 11-én hivatalosan is megalakuló Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) ülésein. A képviseletek egy része bizakodó, és kedvezőnek tartja, hogy új érdekegyeztető fórum jön létre, ugyanakkor több érdekességre is felhívták lapunk figyelmét. Idetartozik egyfelől, hogy a fővárosi képviseletek helyett az országos szervezeteket delegálják, másfelől eddig sem a munkavállalókat érintő kérdésekben, sem a tervezett koncepciókról nem tájékoztatták a munkáltatókat és a szakszervezeteket. Ráadásul az alakuló ülés és Budapest költségvetésének tervezett elfogadása között nem lesz annyi idő, hogy a főváros vezetése a képviseletekkel közösen alakítsa ki a legfontosabb stratégiákat.

A Főét céljaival némiképp szembemegy, hogy csak azt követően kérdezik meg foglalkoztatáspolitikai, társadalompolitikai kérdésekben az érdekképviseletek véleményét, miután az új városvezetés már jelentős átalakításokat, személycseréket hajtott végre. Ahogy arról a Magyar Nemzet többször beszámolt, az októberi önkormányzati választások óta Budapest új, ellenzéki városvezetése példátlan sebességgel kezdte meg a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő cégeknél a kormányhoz közelinek gondolt vezetők, felügyelőbizottsági tagok leváltását, de az ígéretek ellenére nem kímélte a fővárosi és a kerületi polgármesteri hivatalok kormányhoz lojálisnak hitt alkalmazottait sem. A Karácsony Gergely főpolgármesterhez hű új szereplők ellenben több helyen azonnali, jelentős béremelésben részesültek, míg a kulcspozíciókban, szakértői munkakörökben szinte kizárólag a baloldalhoz, szélsőbaloldalhoz köthető szereplők kaptak helyet.

Kupaktanács. A balos főpolgármester újabb ígérete válhat semmivé
Fotó: Havran Zoltán

Az új érdekegyeztető tanács tehát csak azután ül össze, hogy a jelentősebb személycseréket már végrehajtották. A decemberben elfogadott rendelet szövege szerint ugyanakkor a Főét feladata, hogy megvitassa a foglalkoztatáspolitikai, munkaerőpiaci, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő fővárosi önkormányzati stratégiákat, koncepciókat, valamint a gazdasággal, a foglalkoztatással, a jövedelmek alakulásával, a társadalompolitikával összefüggő alapvető kérdéseket. Emellett a fórum adna helyet a fővárosi és kerületi érdekegyeztetésnek, bérkérdésekben ugyanakkor nem tárgyalhat.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó képviseletek szerint nem túl szimpatikus lépés a főváros vezetésétől, hogy ugyan még nem alakult meg hivatalosan a tanács, annak terve Karácsony Gergely választási programjában már szerepelt, a közgyűlés pedig decemberben megszavazta a megalakítását. Ennek ellenére az országos képviseleteknél semmilyen egyeztetést sem kezdeményezett a baloldali városvezetés, még a munkavállalókat érintő kérdésekben sem. Ahogy a szakszervezeteknek, úgy a munkáltatói oldalnak sincsenek arról információi, milyen stratégia mentén irányítanák Karácsonyék a fővárost és milyen egyéb átszervezések várnak még a budapestiekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.