Lendületben tartja a csok az ingatlanpiacot

Kedveznek az idei ingatlanpiaci folyamatok a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárlóknak. Szakértők szerint nemcsak az számít, hogy minden bizonnyal vége az elmúlt évek kiemelkedő mértékű drágulásának, de összességé­ben is kiszámíthatóbban alakulhat a lakáspiac. Bár fékeződés jelei látszódnak, a csok és a falusi csok kevésbé engedi a lassulást.

2020. 01. 15. 5:45
null
Az otthonteremtési kedvezménnyel a megfontoltabbak vágnak építkezésbe Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A konszolidáció éve lehet 2020 a lakáspiacon. Az, hogy az árak elmúlt évekbeli kiugró emelkedése lassul vagy megáll, a vevőknek jóval kiszámíthatóbb, tervezhetőbb helyzetet teremt.

Ez a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárlókra különösen igaz, hiszen a gyermekes családok vagy a gyermeket tervező párok számítanak a legmegfontoltabb vevőknek a lakáspiacon – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy a családoknak a legkevésbé sem mindegy, hogy az árak milyen mértékben emelkednek, hogy a csokkal és a kedvezményes hitellel kiegészített önerejükből mekkora, milyen elhelyezkedésű ingatlanra telik.

Az otthonteremtési kedvezménnyel a megfontoltabbak vágnak építkezésbe
Fotó: Havran Zoltán

A hirdetési oldal szakértője felidézte, hogy az elmúlt néhány évben nemcsak a lakáspiac változott nagyot, hanem a támogatások rendszere, logikája is. Azaz nemcsak a támogatási összegek nőttek, hanem a lehetőségek is.

Bár szerinte piaci logika alapján nem létezhet olyan támogatási rendszer, amely önmagában lehetővé teszi a lakásvásárlást, a csok vagy a falusi csok és a támogatott hitel bizonyos élethelyzetekben a vételár jelentős részét, sőt akár egészét is kiteheti. – A csok a konstrukció jellegéből fakadóan felelősségteljes, átgondolt vásárlásra ösztönöz. Kiváltképp igaz ez egy hosszú távon kiszámítható kamatozású hitelre, éppen ezért volt fontos lépés korábban a kedvezményes hitellehetőség kiterjesztése a használt lakásokra is – magyarázta a szakértő.

Balogh László szerint a falusi csok bizonyos értelemben a piaci logikával igyekszik szembemenni vagy legalábbis azt tompítani, hiszen olyan területekre irányít támogatást, amelyek lakáspiaci szemmel fehér foltoknak számítanak. Ugyanakkor nem véletlenül azok a keresettebbek falusi csokos települések, amelyek a támogatás nélkül is népszerűek: a nagyvárosok agglomerációjában vagy a Balaton-parton fekvő helységek.

– A falusi csok a Magyar falu program része, ezért érdemes azzal együtt nézni. A programban szereplő útfejlesztések vagy más települési infrastrukturális beruházások kivitelezése több időt vesz igénybe. Éppen ezért a falusi csokról mérleget vonni csak két-három év múlva lehet majd igazán – fejtette ki Balogh László, hozzátéve, hogy míg egy költözést egy-két hónap alatt le lehet bonyolítani, és egy lakásfelújítás is jó esetben néhány hónap alatt, egy éven belül lezajlik, a települési fejlesztések eredménye jóval lassabban látszik meg.

– Noha némi lassulás érződik, a csok és a falusi csok továbbra is lendületben tartja a lakáspiacot – mondta lapunknak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, megjegyezve, hogy az elmúlt időszakban megváltozott a támogatási rendszer szerepe, hiszen korábban az amúgy is gyorsuló piacot élénkítette tovább.

Mint rámutatott, a hivatalos adásvételi adatok alapján a forgalom már harmadik éve terelődik a fővárosból és a nagyobb városokból a kisebb települések, a vidéki régiók felé. Ez a folyamat – különösen a falusi csok és az áfa-visszatérítés hatására – tovább erősödhet az idén. Valkó Dávid hangsúlyozta, 2020-ban valamelyest csökkenhet az ingatlanpiac forgalma, azon belül viszont – a befektetési célú vásárlások visszaesésével – a korábbinál valamivel jelentősebb arányt tehetnek ki a csokkal vagy a falusi csokkal vásárlók.

Kormányzati tájékoztatás szerint négy és fél év alatt mintegy 125 ezer család lakhatását segítette már a csok. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos minapi tájékoztatása alapján tavaly július és november között több mint ötezer támogatási igényt fogadtak be a pénzintézetek a falusi csokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.