Újabb részvény lépte át az álomhatárt

Megállás nélkül emelkednek a részvénypiacok, ennek során legutóbb a Google (Alphabet) papírjai emelkedtek olyan szintre, ahol a vállalat egésze már több mint ezermilliárd dollárt ér. A túl gyors és nagymértékű tőzsdei szárnyalást könnyen drasztikus visszaesés válthatja fel, elemzők szerint mutatkoznak már óvatosságra intő jelek.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 20. 11:30
Traders work on the floor at the NYSE in New York
Arra játszottak, hogy csak felfelé mehetnek az árfolyamok Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy amerikai technológiai vállalatok közül negyedikként a Google anyavállalata, az Alphabet összértéke is átlépte az ezermilliárd dollárt a múlt héten. Néhány éve ez még elérhetetlen álomhatárnak tűnt, hisz feleekkora érték is páratlanul nagynak számított, egyedül talán az iPhone gyártójáról, az Apple-ről tudták elképzelni, hogy egyszer eléri ezt a szintet.

Azóta azonban az Apple mellett már az Amazon is átlépte ezt a határt, majd 2018 végén kiadós esés következett az amerikai tőzsdéken: ekkor mindkettejük összértéke mélyen a szint alá esett. Az akkori mélyrepülést aztán – nem kis részben a nagy jegybankok újra lazításra váltó, a piacra extra pénzmennyiséget bocsátó monetáris politikája miatt – tavaly ismét tőzsdei szárnyalás követte, amely év végén és az idei év eddigi részében fel is gyorsult. Ennek során az Apple mellett ezúttal nem az Amazon, hanem a Microsoft összértéke került ezermilliárd dollár fölé, majd most csatlakozott hozzájuk az Alphabet. Eközben tőzsdére lépett a Saudi Aramco is, amelynek összértéke 1700 milliárd dollár körüli, de miután a cég részvényeinek egyelőre csak igen kis hányada van tőzsdén – a többi a szaúdi állam tulajdona –, ennek egyelőre kicsi a jelentősége.

A szokatlanul gyors emelkedés a húsz évvel ezelőtti helyzetet idézi: akkor is hosszú ideje tartott az emelkedés, és akkor is főleg a technológiai és internetes részvényeket jellemezte, igaz, akkor még nem tudhatták a befektetők, mely cégek lesznek sikeresek az akkor még meglehetősen új ágazatban, és melyek nem állják majd a versenyt. Mostanra viszont kialakult, letisztult a piac: a négy gigantikus amerikai cég, amelyekhez ötödikként hozzá szokták sorolni a 620 milliárd dollár összértékű Facebookot is, árbevételben és profitban kétségkívül igen szépen teljesít.

Összeomlás előtti csúcsok? A befektetők mindent vesznek, amit érnek
Fotó: Reuters

Húsz évvel ezelőtt a mániába átcsapó részvényvásárlási hullám végül március elején tetőzött, onnantól szakadatlanul zuhantak az addig szárnyaló részvények árai, a lufi kipukkadt. A mostani helyzet annyiban mindenképpen eltér, hogy nem olyan kiugró a cégek értékeltsége, mint akkor volt, noha már olcsónak sem mondhatók. A Bank of America elemzői szerint a részvényárak különösen gyors emelkedése azért is aggasztó, mert a piaci mániákra jellemző másik folyamat is elindult: az év első két hetében szokatlanul nagy összeg, negyvenmilliárd dollár áramlott kötvényalapokba is.

A befektetők tehát mindent vesznek, amit érnek: szabad pénzüket siet­nek befektetni, látván a vég nélküli árfolyam-emelkedést. Ezt a szakaszt gyakran követi erősebb korrekció vagy akár hosszabb ideig tartó esés, hisz most minden mozdítható pénzt elköltenek. Így amikor kifogynak, hirtelen senki nem akar a kialakult nagyon magas árakon vásárolni, ugyanakkor a korábban vásárlók megkezdhetik a hatalmas profit realizálását, ami gyors zuhanást idézhet elő.

Mindenesetre ilyen helyzetben nem árt óvatosnak lenni. Akárhogy nézzük is, ekkora emelkedés után mindenképpen időszerű lehet a visszaesés, akár egy kiadósabb is. Ha erre sor kerül, a tapasztalatok szerint nemcsak az Egyesült Államokban indul meg az eladás, hanem a most már ugyancsak történelmi csúcson lévő európai piacokon is, ráadásul a hazai tőzsde, a BÉT is ritkán marad ki az eladási hullámból. Nálunk is igen szép emelkedés zajlott az elmúlt hónapokban, és bár az OTP már visszaesett némileg a csúcshoz viszonyítva, összességében bőséges tere lehet a profitrealizálásnak. A biztonsági öveket mindenesetre érdemes bekötni, és felkészülni az esetleges heves mozgásokra, sőt célszerű lehet részvényeinknél, esetleg részvényalapjainknál realizálni a nyereséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.