Kellemes meglepetés jött a Moltól

A kedvezőtlen külső környezet és a pesszimista várakozások ­miatt hónapok óta gyengélkedő részvényárfolyamú Mol tegnap közzétett negyedéve pozitív meglepetés lett, a befektetők rá is vetették magukat a részvényre. A cég a következő két évet tekintve is optimista, annak ellenére, hogy továbbra is kedvezőtlen külső ­piaci környezetre számítanak.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 23. 6:45
null
A csökkenő olajár nem könnyítette a cég százhalombattai finomítójának működését Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzői várakozásokhoz képest kedvező negyedéves, és egyben tavalyi egész éves jelentést tett közzé a Mol. Az utóbbi időben gyengélkedő részvény piacán fellelkesültek a befektetők, az árfolyam több mint három százalékkal emelkedett.

A tavalyi év nagy részében viszonylag kedvezőtlen külső környezetben működött az olajvállalat: csökkent az olajár, szűkültek a finomítói és a petrolké­miai marzsok, vagyis az elérhető haszon. Ezek hatására az elemzők is pesszimista várakozásokat fogalmaztak meg, a Mol negyedik negyedéve azonban rácáfolt ezekre.

A cég esetében legfontosabbnak tekintett adat, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 179,6 milliárd forint lett, ami 12 százalékkal haladta meg a várakozásokat, jóllehet az adat hétszázalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

A csökkenő olajár nem könnyítette a cég százhalombattai finomítójának működését
Fotó: Kurucz Árpád

Az üzemi eredmény 67,9 milliárd forint lett, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest pedig 14 százalékos csökkenést jelent, azonban az adatot jelentős egyszeri tételek húzták le.

A teljes EBITDA-összegből az upstream üzletág (kutatás és kitermelés) 74,8 milliárd forinttal, a downstream (finomítás-kereskedelem) 55,9 milliárddal, a gáz üzemág (mindstream) 16, a fogyasztói szolgáltatások 28,1 milliárddal részesedtek. Utóbbi kettőnél kifejezetten nagy növekedés tapasztalható: 57 illetve 31 százalék az egy évvel korábbi értékekhez képest, az elemzői várakozásokhoz viszonyítva pedig 33 illetve 11 százalék a felülteljesítés.

Az egész éves EBITDA, amelyre a cég menedzsmentje a harmadik negyedévben 2,4 milliárd dollárra emelte várakozását, 2,44 milliárd lett, másfél százalékkal túlteljesítve a várakozást. Míg a kedvezőtlen külső környezet miatt a két hagyományos szegmens gyengébben teljesített, mint 2018-ban, a midstream és a fogyasztói szolgáltatások jó teljesítménye ezt többé-kevésbé kompenzálta.

Utóbbi eredménye 31 százalékkal növekedett az év folyamán, amiből a kiskereskedelmi üzemanyag-eladások és az üzemanyagon kívüli termékek kivették részüket. A Mol már 877 kávézót üzemeltet, ráadásul a nem üzemanyagtermékek árrése 14 százalékkal növekedett éves alapon.

A jövőbeni növekedést több beruházás termőre fordulása is segíti majd a cég várakozása szerint: egyrészt a Mol részesedést vásárolt egy stratégiai fontosságú olajmezőben Azerbajdzsánban, ennek fokozatosan felfut a kitermelése. Másfelől ötvenszázalékos készültséget ért el a tiszaújvárosi vegyipari beruházása, a poliol-projekt.

A műanyagok alapanyagaként szolgáló vegyületet előállító üzemet érintően nem változtak a menedzsment optimista eredményvárakozásai, mivel annak ellenére, hogy a petrolkémiai marzsok általában visszaestek, a nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó poliol esetében nem várható érdemi csökkenés.

A külső körülményeket számba véve idén nagyjából a tavalyi adatokkal kalkulál a menedzsment, a kiskereskedelmi üzletágban pedig – elsősorban a nem üzemanyagszegmensben – további dinamikus növekedésre számít.

A menedzsment az eredmény publikálását követően jelezte, hogy az alap­osztalék 10 százalékkal nőhet nagyjából 105 forintra, rendkívüli osztalék viszont nem lesz, vagy ha igen, csak szerény mértékű (tavaly 48, tavalyelőtt 43 forint volt).

A pesszimista várakozások miatt hosszabb ideje gyengélkedő részvény árfolyama több mint három százalékkal emelkedett a gyorsjelentést követően, ami indokolt is, mivel a részvény értékeltsége alacsony volt az iparági átlaghoz képest.

A nyolcas P/E (részvényár/egy részvényre jutó nyereség) érték kifejezetten vonzó, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a következő két évben tízszázalékos éves növekedés várható a cég eredményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.