Rekordbevétel a Richternél

Közzétette negyedéves és egyben tavalyi éves jelentését a Budapesti Értéktőzsde harmadik legnagyobb cége, a Richter. A társaság rekordárbevétel mellett a negyedik negyedévben veszteséget, éves szinten viszont dinamikusan növekvő nyereséget produkált.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 08. 10:46
null
Növelték a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap megjelent beszámoló szerint soha nem látott árbevételt könyvelhetett el a Richter a tavalyi negyedik negyedévben 138,7 milliárd forint értékben, ami 14,1 százalékos növekedés egy év alatt. A gyógyszergyár éves árbevétele is minden idők legmagasabb értéke lett 508 milliárd forinttal, ami ugyancsak közel 14 százalékos növekedés a 2018-as 445 milliárd forinthoz képest.

A negyedik negyedév a nagy árbevétel ellenére veszteséges lett: 12,5 mil­liárd forintos veszteséget kellett elkönyvelni, ami azonban egyszeri tényezőkkel magyarázható, mivel a társaság leírta különböző értékvesztéseit. Ezek közül a legnagyobb tétel az Esmya nevű készítményhez kapcsolódott, amely 2017-ig a Richter sikerterméke volt, azonban mellékhatás-vizsgálatok miatt fel kellett függeszteni az értékesítését. Már korlátozásokkal ismét forgalmazható, de csak mérsékelten emelkedtek újra az eladások, az értékesítés a legjobb idők értékeinek csak nagyjából a harmadát éri el.

A negyedik negyedéves leírások és az ebből adódó veszteségek nem szokatlanok a Richternél: 2017-ben és 2018-ban a mostaninál nagyobb veszteségek adódtak az utolsó negyedévben. A cég 2019-es teljes adózott nyeresége ugyanakkor 49,3 milliárd forint lett, ez közel negyvenszázalékos növekedés az előző év után, a korábbi értékekhez képest azonban nem kiugró az eredmény: ennél többet produkált a Richter 2006-ban, majd 2010-ben és 2016-ban hatvanmilliárd forint feletti volt az éves eredmény.

A húzóerőt tavaly a cariprazine hatóanyagú készítmények jelentették: az ebből adódó árbevétel a negyedik negyedévben 56,8 millió euró lett, miközben az év egészét tekintve duplázás zajlott, 78,7 millió euróról 176,3 millióra. Az árbevétel és az eredmény növekedésében jelentős tényező volt még a forint gyengülése, miután a Richter árbevételének nagy része exportból származik. Növekedtek ugyanakkor a kutatásra és fejlesztésre fordított összegek, miután a cégnek új termékekkel kell készülnie arra az időre, amikor a cariprazine hatóanyagú gyógyszerek már nem hoznak majd ekkora bevételt.

Növelték a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket
Fotó: Mirkó István

A Richter árfolyama az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett, 4800-ról 6600 forintig. Korábban, 2017-ben járt már ezen a szinten járt a részvény, de az Esmya-problémák tartósan nyomás alá helyezték az árat, ezek a hatások most árazódtak ki a papírból. A részvény a gyógyszerszektoron belül nagyjából reálisan árazottnak mondható, a továbbiakban az lehet a döntő az árfolyam-alakulás tekintetében, hogy idén folytatódik-e az elmúlt két év masszív éves eredménynövekedése.

A társaság részvényeinek kereskedése a gyorsjelentés publikálását követően árfolyamcsökkenéssel indult, de a napot 120 forintos, 1,81 százalékos erősödéssel zárta, 7,2 milliárd forintos forgalomban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.