Megállt az építőanyagok drágulása, lassul a piac

Az elmúlt évek jelentős bővülése után kisebb növekedést várnak erre az évre az építőanyag-gyártók. Szarka László, az ágazati szövetség vezetője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy bár érezhető a lakásépítések megtorpanása, az idei befejezések még viszonylag nagy keresletet jelentenek az építési termékekre. A falusi csok szerepét egyelőre kevéssé érzik, idén vághatnak bele többen a nagyobb felújítási munkálatokba.

2020. 03. 08. 6:45
null
Szerkezetépítési termékekre a múlt év utolsó hónapjaihoz viszonyítva hasonló, visszafogottabb kereslet mutatkozik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az év első negyedévében folytatódik a lassulás a lakáscélú magasépítési munkákban. Ugyanakkor a korábban jogerős építési engedélyt kapó, az ötszázalékos lakásáfával megvalósuló fejlesztések áthúzódó hatása – főleg a fővárosban és az agglomerációban – fenntartja még a lakásépítési lendület egy részét – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (Méasz) elnöke. A szakember ugyanakkor szembetűnőnek nevezte a megyeszékhelyeken és más vidéki városokban a lakásépítések megtorpanását, ahol a 27 százalékos forgalmi adóval kivitelezők már jellemzően érdeklődő telefonokat sem kapnak. Szarka László hozzátette, a falusi családi otthon­teremtési kedvezmény (csok) fontos intézkedés, de ennek hatását tavaly júliusi bevezetése óta érdemben még nem érezték meg, feltehetően az idén kezdődhetnek el ebben a körben a nagyobb felújítási munkálatok.

A Méasz elnöke kifejtette: 2020 elején a szerkezetépítési anyagokra a múlt év utolsó hónapjaihoz hasonló, visszafogottabb kereslet mutatkozik, míg az új lakások befejezésére szolgáló építőanyagok – mint például tetőfedési és építőkémiai termékek – forgalma némileg magasabb, noha elmarad az egy évvel ezelőtti mennyiségektől. A lakásfelújítást tervezők ugyanakkor kivárnak, e téren visszafogott érdeklődést tapasztalnak.

– Mindezeket figyelembe véve a gyártók eltérően ítélik meg a várható növekedést. Változatlan piaci szabályozókkal és támogatásokkal folyóáron egy számjegyű növekedést vár a szövetség az évre – összegzett Szarka László, hozzátéve, hogy szükség lenne bizonyos piacélénkítő, ösztönző lépésekre.

A múlt év végén – a korábbi időszakok áremeléseit követően – az építőanyagok árai stagnálásba fordultak, sőt például az úgynevezett EPS hőszigetelők ára csökkent is valamelyest.

Szerkezetépítési termékekre a múlt év utolsó hónapjaihoz viszonyítva hasonló, visszafogottabb kereslet mutatkozik
Fotó: Havran Zoltán

– Ez év elején az infláció mellett drágult a versenypiaci energia ára is, továbbá a munkabérek értékőrzése és korrekciója éppúgy szempont, mint az előző években. A nyersanyagok árai is emelkednek, igaz, visszafogottabb mértékben, mint tavaly. A növekvő költségek mellett a gyártók nagy része egyelőre kivár, az árak jellemzően változatlanok – válaszolta Szarka László az építőanyagárakat firtató kérdésünkre.

A szövetség minapi összegzése szerint a szerkezetépítő anyagok körében már tavaly év végén érezhető volt a csökkenés 2018-hoz képest. 2019-ben az építőanyag-gyártók öt-tíz százalékos keresletnövekedést tudtak felmutatni. A Méasz továbbra is a számla ellenében történő részleges áfa-visszatérítést tartja olyan eszköznek, amely segítené fenntartani a magasépítések lendületét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.