Nincsenek veszélyben a családi vacsorák

Az élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni, mivel a felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra.

2020. 03. 02. 13:00
null
A koronavírus nem utazik idáig a csomagoláson Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felépítésének érzékenysége miatt a Covid–19 koronavírus a csomagolt élelmiszerek felületén rövid időn belül elpusztul, vagyis minimális annak a valószínűsége, hogy a Magyarországra beszállított csomagolt élelmiszerek részt vennének a vírus közvetítésében – cáfolja az interneten keringő elméletek egyikét a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írják, egyaránt igaz ez a fagyasztva, hűtve és a környezeti hőmérsékleten csomagolt élelmiszerekre.

Az Európa-szerte tomboló légúti vírus a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed, cseppfertőzéssel. Vagyis a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során kórokozót tartalmazó nyálcseppek jutnak a levegőbe, ezek a közelben álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, esetleg a tüdejébe, belégzéskor. A fertőzés úgy is terjed, ha a kórokozóval szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után valaki a kezével a saját orrához, szájához vagy a szeméhez nyúl.

– Az élelmiszerek külső csomagolásán, mint más hasonló felületen, a koronavírus nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni, mivel a felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra, az UV-fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre. Minden esetben élő sejten, szöveten tud csak életben maradni – tájékoztatnak. Ezért különleges élelmiszer-biztonsági hatósági intézkedésekre sincs itthon szükség a vírusfenyegetettség miatt.

A koronavírus nem utazik idáig a csomagoláson
Fotó: Bach Máté

Gyanús szennyeződés esetén a csomagolást olyan vírusölő hatású szerrel kell letörölni, mely azt nem károsítja. Munkavédelmi és járványügyi érdekből az is fontos, hogy azok, akik szállítják, mozgatják, pakolják az árut, egyszer használatos gumikesztyűben tegyék. Nem csomagolt élelmiszereken, például zöldségen, gyümölcsön a koronavírus túlélési esélye szintén nagyon alacsony, de ezen áruknál is tanácsos a steril kesztyű használata.

Már óvodáskorban tanítják, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt alapos, folyó vizes lemosással meg kell tisztítani, ezzel a növényvédőszer-maradványok, egyéb káros anyagok is eltűnnek. Némelyiket legalább két-háromszor le kell mosni egymás után. Ilyen a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom és a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta.

Leghatékonyabb a hámozás, és például a salátáknál, káposztáknál tanácsos a külső leveleket eltávolítani, csak a külvilággal nem érintkezett részeket elfogyasztani. Mosogatószerrel nem tanácsos megtisztítani az élelmiszert, mivel például a dinnye pórusain át az beszivárog, és így még több vegyszert fogyasztunk, mint szeretnénk.

Alapvető tudnivaló, hogy az élelmiszerek hőkezelése minden esetben vírusölő hatású, így a főzéssel, sütéssel készülő meleg fogások élelmiszer-biztonsági szempontból megbízhatóbbak, mivel jellemzően nagyobb hőfokon készülnek, mint a hatvan fok felett elpusztuló koronavírus – ehhez már elég pár perces forralás, sütés is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.