időjárás 26°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

A baloldal képviselete felülírta a dolgozókét

Nagy Kristóf
2020.04.03. 07:32
A baloldal képviselete felülírta a dolgozókét

Ismét politikai célokra használta az állásuk elvesztésével kritikus helyzetbe kerülő magyar munkavállalókat a Gyurcsány Ferenc köreihez köthető Magyar Szakszervezeti Szövetség – értesült a Magyar Nemzet. A konföderáció ezúttal is az Euró­pai Szakszervezeti Szövetségnek, így gyakorlatilag az uniós intézményeknek panaszkodott a magyar kormány járványügyi intézkedései miatt, önálló javaslatok nélkül. A független képviseletek kiállnak a hazai válságkezelés mellett.

A függetlenül működő országos szakszervezeti konföderációk, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége támogatják a kormány által eddig meghozott gazdasági intézkedések célját, vagyis a munkahelyek megőrzését a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet alatt. Emellett egyetértenek a munkáltatói képviseleteknek és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának azzal a javaslatával, hogy a terheket a munkáltatók, a munkavállalók és az állam arányosan elosztva viselje. Támogatják azt is, hogy ne a szociális juttatások korlátlan folyósításával, ezáltal az ország eladósításával, kitettségének növelésével támogassák az embereket.

A Liga és a Munkástanácsok a kormány válsághelyzeti és gazdaságvédelmi intézkedéseiről részletes tájékoztatást adott az Európai Szakszervezeti Szövetségnek (ETUC). Ez azért vált fontossá, mert Luca Visentini, az európai képviselet főtitkára mély aggodalmát fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében a munkavállalók védelmére tett lépések ügyében. A nemzetközi szervezet – nem először – azért vette napirendjére hazánkat, mert valótlan, a hazai baloldali ellenzék kritikáit kidomborító megkeresést kapott a Gyurcsány Ferenchez és a baloldalhoz köthető Magyar Szakszervezeti Szövetségtől (Maszsz) – tájékoztatta lapunkat a Munkástanácsok.

Kordás László, Palkovics Imre és a ligás Mészáros Melinda. Eltérően megítélt válságkezelés
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Ezúttal a koronavírus-járvány ­miatt kialakult, a munkahelyeket, így a munkavállalók megélhetését komolyan veszélyeztető válságot használta fel a Maszsz kormányellenes politikai céljainak eléréséhez – erősítette meg a Magyar Nemzet megkeresésére Palkovics Imre.

A Munkástanácsok elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy a baloldalhoz köthető konföderáció a magyar kormány kemény bírálatával fordult az ETUC-hoz, az eddigi gazdaságvédelmi intézkedéseket és a válsághelyzet meghosszabbításával kapcsolatos törvénykezést kritizálva. Ezt a levelet a politikai szerepvállalástól nagyrészt elhatárolódó Munkástanácsok és Liga Szakszervezetek nem volt hajlandó aláírni, mivel annak tartalma a konföderációk vezetői szerint nem fedte a valóságot. Ennek ellenére az ETUC a baloldali pártoktól is jól ismert bírálatokat úgy továbbította az Európai Bizottságnak és számos uniós intézménynek, mintha azt a magyar munkavállalók széles körben támogatták volna. Palkovics Imre hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a Maszsz ebben a kritikus időszakban is politikai tőkét lát a válság által leginkább érintett munkavállalók kiszolgáltatott helyzetében, miközben javaslatokat sem fogalmazott meg a krízis kezelésére.

Emlékezetes, hogy Kordás László, a Maszsz elnöke a Gyurcsány-kormány idején több döntéshozatali pozíciót is betöltött. Ebben az időben – jóval a ­2008-as válság előtt – kezdett emelkedni a munkanélküliség, az alacsonyan tartott bérek miatt ekkoriban települtek sorra hazánkba a multinacio­nális cégek összeszerelő részlegei és terjedt el a devizahitelezés. A pártállami szakszervezet jogutódja legutóbb Dobrev Klára DK-s politikussal egyetértve amellett foglalt állást, hogy az unió dönthessen a magyar minimálbérekről. A múlt év elején pedig a konföderáció a megemelt túlórakeret miatt kialakult, sokszor radikális, kormánybuktatási célú utcai megmozdulásokon is kiemelt szerepet vállalt – ahogy mára bebizonyosodott, a dolgozók megtévesztésével.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.