Ismét emelkedőben a tőzsdék

A koronavírus-járvány világméretűvé válásakor valósággal összeomlottak a tőzsdék, közel négy hete azonban megfordultak, és azóta szakadatlan az emelkedés. A legtöbb cég kilátásai eközben rövid távon nem túl rózsásak, akadnak viszont nyertesek.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 17. 10:48
Tesla Inc CEO Elon Musk walks next to a screen showing an image of Tesla Model 3 car during an opening ceremony for Tesla China-made Model Y program in Shanghai
A VW, a Mercedes és a többiek bosszantására épít Tesla-gyárat Berlinben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb tőzsdeindex, az amerikai S&P 500 februárban még 3400 ponton tetőzött, az összeomlás után azonban, március 23-án mindössze 2200 ponton állt, vagyis összesen 35 százalékos zuhanást produkált. Ez akár egy egész éves eső trendnek is megfelelhetne: most azonban kevesebb mint egy hónap alatt zajlott le. Azóta az index 2800 pontra emelkedett, vagyis a teljes esés felét ledolgozta. A járvány ugyanakkor még távolról sem ért véget, a gazdasági hatások egyelőre felmérhetetlenek, és a legtöbb tőzsdei cég sem igazán látja, mikor és hogyan áll helyre a normál üzletmenet. Kérdés, hogy mi okozza akkor a nagy emelkedést.

Az elmúlt tizenegy évben a részvények árának emelkedését a jó gazdasági helyzeten és a cégek nyereségességén kívül a rendkívül laza monetáris politika is segítette, hisz általa a piaco­kat elárasztotta a hozamot kereső pénz. Most a hirtelen jött válságban a nagy jegybankok – különösen az amerikai Fed – még nagyobb, eddig sosem látott lazításokat eszközöltek: nemcsak hogy nullaközeli a kamat, de egyenesen maga a jegybank vásárolhat szinte minden eszközt, kivéve közvetlenül a részvényeket vagy árupiaci termékeket. Befektetési alapokat azonban vásárolhat, így közvetve a részvénypiacon is beavatkozik. Az óriási rali magyarázata leginkább ez lehet; az amerikai jegybanki cél pedig rövid távon a gazdaságba és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom helyreállítása és fenntartása, amíg látszani nem kezd a járvány és az általa okozott válság vége.

A Tesla esetében is jókora növekedésre számítanak a befektetők
Fotó: Reuters

Vannak azonban cégek, amelyek nem feltétlenül teljesítenek rosszul a jelenlegi helyzetben. Ilyen az elektromos autók gyártásában úttörő Tesla, amelynek részvénye a válság előtt a cég eredményeihez képest csillagászati magasságokig emelkedett (közel 1000 dollárig), majd a márciusi összeomlásban 350 dollárig zuhant. Most azonban ismét 750 dolláron van, a befektetők így újra óriási növekedésre számítanak a cégnél a következő években.

Közismert, hogy a járvány ellen bevezetett korlátozások az autózást is erősen visszafogták, nem beszélve az autó­gyártók termeléséről, amely a legtöbb gyárat rendkívül nehéz helyzetbe hozta. Nos, a Tesla fennállása során, mint nagy újító, mindig nehéz helyzetben volt, hisz sok év kellett a nyereségesség eléréséhez. Megszokták így a nehézségeket, ami most előny lehet a versenytársaikkal szemben, ráadásul kínai gyáruk máris majdnem teljes gőzzel üzemel, és az autóik iránti kereslet sem esett vissza. Nem kizárt, hogy a mostani válság felgyorsítja az elektromos autózásra való átállást, és ennek a Tesla lehet a nyertese.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.