A Fed megy a maga feje után: nem kér a negatív kamatokból

A negatív kamatok évek óta szerepelnek néhány európai jegybank gyakorlatában, és most egyre többen spekuláltak erre Amerikában is. Jerome Powell azonban kiábrándította őket: a Fed tervei közt nem szerepel ilyesmi.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 14. 19:49
Traders work as a screen shows Federal Reserve Chairman Jerome Powell's news conference after the U.S. Federal Reserve interest rates announcement on the floor of the  NYSE in New York
Traders work, as a screen shows Federal Reserve Chairman Jerome Powell's news conference after the U.S. Federal Reserve interest rates announcement, on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., October 30, 2019. REUTERS/Brendan McDermid - RC15A01AA2C0 Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negatív kamatok és hozamok az utolsó néhány év „találmányai”, korábban még nem létezett ez a racionálisnak amúgy is nehezen tekinthető jelenség. A 2010-es évek közepén deflációs jelenségek (az általános árszínvonal csökkenése) mutatkoztak sok helyen (nálunk is), így a jegybankok még ezt a fegyvert is bevetették gazdaságélénkítésre, jóllehet hatása vitatott: a bankokat sokszor nehéz helyzetbe hozta, a lakosság pedig esetenként az elmaradt kamat pótlása végett is megtakarítani kezdett, ahelyett hogy fogyasztását növelte volna. A hosszabb lejáratú, elsősorban tízéves államkötvények esetében pedig a legstabilabb európai országok esetében jelent meg a negatív hozam, tulajdonképpen nehezen érthető módon, hisz így a befektetők azért vesznek meg egy kötvényt, hogy veszítsenek rajta.

Nos, úgy tűnik, ezekből a torzulásokból nem kér az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke. Egyre többen kezdtek arra számítani, hogy a Fed is felveszi eszköztárába a negatív kamatot, így olyan spekulatív határidős kamatkontraktusokat kezdtek kötni, amelyekkel ennek megvalósulása esetén nyereségre tehettek volna szert. Jerome Powell azonban most elérkezettnek látta az időt, hogy lehűtse ezeket a várakozásokat. Kijelentette, hogy a kamatdöntő bizottság megerősítette az álláspontját, miszerint terveik közt továbbra sem szerepel ez az általuk piacidegennek tartott eszköz alkalmazása.

A várakozásokat nem kis részben az fűtötte, hogy Donald Trump elnök többször is kívánatosnak nevezte a negatív kamatokat, elsősorban a dollár gyengítése, és így az Egyesült Államok versenyképességének növelése érdekében, de amint azt az amerikai pénzügyminisztérium egy korábbi szakértője elmondta: az amerikai elnöknek, mint korábbi ingatlanfejlesztőnek természetes, hogy tetszik az igen alacsony kamatok gondolata.

Az elnök azonban elvileg nem avatkozhat ebbe a kérdésbe, hisz ez a jegybanki függetlenség megsértése lenne, és az utóbbi időben már nem csak a jegybank elnöke, hanem a kamatdöntő bizottság egyes tagjai is sok esetben hangsúlyozták, hogy a jegybank szakmailag nem hagyja befolyásolni magát, miután nem tartja célszerűnek a negatív kamatok alkalmazását. Powell ennek alternatíváját is megnevezte: a Fed hosszabb időre ad előrejelzést várható monetáris politikájáról, és ha kell, nagyobb volumenű eszközvásárlási programot alkalmaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.