Kiváló magyar borokat díjaztak a britek

Soha annyi magyar bor nem kapott még elismerést az Egyesült Királyság kereskedelmi borversenyén, mint az idén. Ebben egy kis családi vállalkozásnak is aktív szerepe volt, amelyik más minőségi hazai élelmiszer mellett a magyar bort is népszerűsíti a szigetországban. 

Haiman Éva
2020. 05. 06. 19:44
null
A boroknál a visszaélések 2,2 milliárd eurós kárt okoztak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 39 magyar bort díjaztak idén a Sommelier Wine Awards-on, az Egyesült Királyság kereskedelmi borversenyén. 2018-ban ezzel szemben csupán 6, tavaly pedig 11 magyar bort díjazott a legjobb bormesterekből és borszakértőkből álló zsűri. Mint az ítészek fogalmaztak: „Magyarország határozottan az az ország, amire figyelni kell.” Az elismerések azért bírnak különös jelentőséggel, mert amióta ez a verseny 2007-ben elindult, nem csak a borvásárlók, de a szállodák, éttermek és bárok is egyfajta referenciaként tartják számon az ott elért eredményeket szerte az Egyesült Királyságban.

A mostani nyertesek között három aranyérmes van, mind Tokajból: Balassa István Tokaji Furmint 2018 elnevezésű bora, a 2016-os Royal Tokaji Száraz Furmint es Szepsy István 2016-os édes Szamorodnija. A magyar borászok emellett tíz ezüst és hét bronzérmet könyvelhettek el a versenyen, ahol további 16 magyar bor, illetve édes pezsgő kapott még elismerést. Az idei év a magyar vörösborok nagy diadalmenete volt, a bikavérek különösen jól szerepeltek.

A megméretésre hét brit borkereskedő nevezett magyar bort, a legtöbb hazai kiválóságot azonban szigetországi forgalmazójuk, egy kis magyar családi vállalkozás, a Best of Hungary indított a versenyen. A Walesben élő Gyenes Monika és fia, Kopácsi Zoltán 2016 novemberében alapította a céget elsősorban kis manufaktúrákból származó magyar élelmiszerkülönlegességek szigetországi forgalmazására.

Borokkal tavaly kezdtek el foglalkozni, portfoliójuk kialakításában és a borok nevezésében Herczeg Gábor borexportőr segíti folyamatosan a munkájukat, mert maga is úgy véli: a magyar bor olyan potenciált jelent, ami az Egyesült Királyságban jelenleg egyértelműen kihasználatlan. Ez egy ezer éves ország, kiváló szőlőtermesztési adottságokkal, komoly borkészítési hagyományokkal és szakértelemmel, amire a Sommelier Wine Awards-on elért idei eredmények is egyértelmű bizonyítékot jelentenek – hívta fel a figyelmet Gyenes Monika.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.