Romániai kis- és középvállalatok állami gondozásban

A rendszerváltás óta eltelt három évtized legjelentősebb, kis- és középvállalkozásokat támogató programjának nevezte a román kormány a nemrég útnak indított IMM Invest elnevezésű projektet. A program internetes platformja ugyan szinte az első pillanatban „lefagyott”, az április 28-i tényleges indulást követően azonban már az első elbírálások is megtörténtek.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2020. 05. 07. 11:09
null
A cégek részéről óriási az érdeklődés, a hárommilliárd eurós keret így hamar kimerülhet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gépkocsi-kereskedelemmel, illetve autó­szereléssel foglalkoznak azok az első vállalkozások, amelyek bankhitelhez jutottak az IMM Invest program által. A működési költségekre vagy beruházásokra fordítandó hitelt a mikrovállalkozások és kis cégek esetében 90 százalékban garantálja az állam, a közepes cégeknél pedig 80 százalékos az állami garancia mértéke. A 36–72 hónapra igényelhető összegek kamatát év végéig teljes mértékben az állam fizeti. Fedezetül az Európai Bizottság által jóváhagyott 3,1 milliárd eurós támogatás szolgál, a kamatok szubvenciójára pedig 161 millió eurós, vissza nem térítendő támogatást irányoz elő a kormány. A program nemcsak a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat kívánja segíteni, hanem valamennyi romá­niai kis- és középvállalkozót – hangsúlyozta Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Az IMM Invest internetes alkalmazását április 17-én indították el, de az élesítés után percekkel lefagyott az oldal, aminek hivatalos magyarázataként a hekkertámadás is felmerült. Az április 28-i újraindítás már életképesebbnek bizonyult, a körülbelül 40 ezer kis- és középvállalkozás megsegítését célzó program iránt a bankok részéről is nagy érdeklődés mutatkozik. Ez nem utolsósorban annak tulajdonítható, hogy a tárcavezető az akció beharangozójában mindenkit megnyugtatott: amennyiben valamelyik bank elutasítja a hiteligénylést, a vállalkozó nyugodtan másik bankhoz fordulhat. „A kezelési díjakat és a kamatokat a kormány állja” – nyomatékosította a miniszter. A bankok érintettségét az is fokozza, hogy miután a vállalkozói érdeklődés máris meghaladta a rendelkezésre álló hárommilliárd eurós keretet, a pénzügyminisztérium jelezte a kormány bővítési hajlandóságát, illetve lehetőségeit.

A cégek részéről óriási az érdeklődés, a hárommilliárd eurós keret így hamar kimerülhet
Fotó: Havran Zoltán

Szakértők szerint a program alapelképzelését illetően nincs semmi rendkívüli, ennek ellenére a vállalkozóknak érdemes élniük a gyors és kedvezményes hitel lehetőségével, ha cégük működésében átmeneti likviditási gondjaik vannak, vagy ha fejlesztéseket terveznek. Az igényelt hitel összege nem haladhatja meg a cég egy évvel korábbi üzleti forgalmának 25 százalékát, másrészt a működési költségekre felvett hitel esetében a havi bruttó béralap dupláját. Kizáró ok, ha a korábbi hitelvonalakban elmaradás van, a cég állami tartozásokat halmozott fel, fizetésképtelen vagy felszámolás alatt áll. A kérelmezőnek azt is vállalnia kell, hogy 2020. december 31-ig nem bocsátja el a meglévő alkalmazottait.

A többnyire üdvözölt intézkedést érdekes módon éppen a jegybank részéről érte bírálat. „A koronavírus-járvány nyomán valószínűsíthető válság minden bizonnyal sok kis- és középvállalkozás végzetét jelenti, de ne keverjünk össze két világos elvet: egy állam, egy kormány felelős valamennyi polgára egészségéért, de nem felelhet valamennyi kkv vagy más vállalkozás fennmaradásáért. Odajutottunk, hogy elvárhatónak tartjuk, hogy az államnak kötelessége megmentenie minden céget. Hol marad mindeközben a piacgazdaság elve?” – fogalmazott meglehetősen sarkosan Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.