Olcsóbb marad a lakásbérlés

Részben a lakáshotelek várható szabályozása miatt már most változás látszik a hazai albérletpiacon, ami a turizmus visszaesésének e területen kedvező hatásaira utal. A kiadó ingatlanok árai csitulni látszanak, noha azokat már a felsőoktatási ponthatárok közelgő kihirdetése is befolyásolja.

Magyar Nemzet
2020. 07. 04. 19:29
null
A most kínált lakásokra már nem csapnak le túl gyorsan Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett Airbnb-hatás koronavírus miatti szünetelése a belvárosi bérleti díjakat és az eladó lakások kínálati árát is csökkentette – mutat rá az elmaradt beutazó turizmus ingatlanpiacra gyakorolt áldásos hatására az Ingatlan.com, hozzátéve, hogy a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó lehetséges korlátozások ezt a folyamatot tovább erősíthetik.

Emlékezetes, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója nemrégiben közölte: Budapesten néhány intézkedést fontolgat a kormány. Ezek közül az egyik legfontosabb terület az Airbnb néven ismert, turisztikai célú lakáskiadási tevékenység a magánszemélyek körében, ahol a szabályozást rendezni kell. Guller Zoltán úgy fogalmazott, hogy más európai nagyvárosoktól eltérően nálunk nincs határozott szabályozása a rövid távú lakáskiadásnak, holott arra szükség van. Ezért megkezdték a lehetőségek vizsgálatát, a piac felmérését, ennek részeként egyeztetnek az illetékes hatóságokkal is.

kevesebbe kerül a belvárosi lakás

Az ingatlanközvetítő cég szerint a kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja februárhoz képest tíz százalékkal 150 ezer forintra mérséklődött, és ezen egyelőre meg is állt. A külföldi turisták által tipikusan fölkeresett kerületekben ennél is jelentősebb, 15-20 százalékos csökkenést mértek – ezek az I., az V. és a VI. kerületek. A megfigyelt változás azt jelenti, hogy például a két utóbbi kerületben átlagosan negyven, illetve 35 ezerrel forinttal kell kevesebbet fizetni havonta a járvány előtti szinthez képest. Az árakat lefelé nyomja, hogy az elmúlt négy hónapban a fővárosban negyedével bővült a kiadó lakóingatlanok kínálata és már több mint 13 és félezer hirdetésből válogathatnak a hosszabb távon bérelhető lakást keresők.

Fotó: MTI

– A bérleti díjak már a koronavírus-járvány megjelenése után is erre a szintre csökkentek, és 3-4 hónap elteltével az látszik, hogy a budapesti albérletárak ezen a szinten stabilizálódtak – jelezte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A vidéki egyetemvárosokban is érződik a turistahiány: Győrben például nyolc százalékkal lettek olcsóbbak a kiadó lakások, míg Pécsett, Szegeden és Miskolcon stagnálnak a bérleti díjak, Debrecenben viszont nőttek a februári szintekhez képest. A szakérő ezzel együtt rámutatott: egyelőre korai pontos előrejelzést mondani arra, hogy Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban miként alakulnak a díjak a következő időszakban.

Árfelhajtó a koleszen kívüli igény

A piaci elemzés szerint ugyanakkor a kiadó lakások iránti keresletre több tényező is ellentétesen hathat: ha például a különböző egyetemeken szeptembertől digitális oktatással indul a tanév, az csökkentheti az albérletek iránti keresletet. Ám számos felsőoktatási intézmény eleve kevesebb kollégiumi férőhelyet biztosít a diákoknak a járvány elleni védekezés miatt, ami viszont növelheti az igényt a kiadó lakásokra.

– A bérbeadók leginkább azokra a diákokra számíthatnak ősztől, akik dolgoznak a tanulás mellett, függetlenül attól, hogy digitálisan indul-e az oktatásuk vagy sem. Egyelőre arra lehet számítani, hogy elsősorban Budapesten a korábbi éveknél olcsóbban juthatnak lakáshoz a felsőoktatásba tartó fiatalok – állapítja meg az Ingatlan.com.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.