Otthoni Covid–19-tesztekkel kapcsolatban figyelmeztet a Versenyhivatal

Valószínűleg hazánkban nincs forgalomban hatóságilag tanúsított önellenőrzési célú koronavírus teszt.

Magyar Nemzet
2020. 07. 22. 20:09
null
20200504 Győrújbarát Mintavétel Győrújbaráton, Győr-Moson-Sopron megye 25 településén összesen 1128 embert választottak ki arra, hogy a reprezentatív koronavírusteszt résztvevője legyen Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Tesztkoronavírus.hu weboldal 2020. július eleje óta nem elérhető, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a teszttel kapcsolatosan téves információkra figyelmezteti a fogyasztókat. A Versenyhivatal a hozzá beérkezett panasz(ok) nyomán közölte: a weboldal valószínűsíthetően azt a benyomást keltette a fogyasztókban, hogy a COVID–19 (SARS-Cov–2) IgG/IgM antitestet vizsgáló tesztkészlet terméke jogszerűen forgalmazható.

A Versenyhivatal közleménye szerint, amennyiben egy gyorstesztet a csomagolása, illetve használati útmutatója alapján a gyártó önellenőrzési célra (otthoni felhasználásra) szán, az irányadó jogszabályok alapján a forgalomba hozatal előtt tanúsíttatnia kell az arra kijelölt, bejelentett szervezettel. Tekintettel arra, hogy ennek az eljárásnak a legrövidebb időtartama hat hónap, valószínűsíthető, hogy Magyarországon nincs forgalomban olyan önellenőrzési célú koronavírus gyorsteszt, amely ilyen tanúsítvánnyal rendelkezne.

Fontos az azonosítás szempontjából az is, hogy a tanúsított termékeken a CE jelölés mellett fel legyen tüntetve az a négyjegyű szám, amelynek alapján azonosítható a tanúsító szervezet. Annak híján abszolút bizonytalan a termék. Ahogyan az sem mindegy, hogy az ilyen, gyógyászati segédeszköznek minősülő termékeket hol árusítják: azok elvileg kizárólag szolgáltatói engedéllyel rendelkező szaküzletekben vagy patikákban forgalmazhatók; egyéb üzletekben, webáruházakban nem.

A professzionális használatra szánt tesztek csomagolásából, használati útmutatójából és a terméket népszerűsítő leírásból egyértelműen látszódnia kell, hogy a termék szakmai felhasználónak készült. Ezért jogsértő az is, ha egy kereskedő professzionális tesztet laikus végfelhasználók részére, otthoni felhasználásra hirdet. Végül, de nem utolsó sorban, a honlap mindezek mellett megkérdőjelezhető információkat közölt a termék megbízhatóságáról is.

Fotó: Reuters

A GVH – mindezeket figyelembe véve – azt javasolja, hogy mielőtt bármilyen hasonló terméket megvásárolnánk online, győződjünk meg a honlap megbízhatóságáról: egyebek mellett arról, hogy valós-e a hirdető cég, van-e megbízható dokumentáció a termékkel kapcsolatban. Ajánlatos továbbá eltárolni a vállalkozással folytatott levelezést, készítsünk képernyőmentéseket a folyamatról és ellenőrizzük az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket, tájékozódjunk. Valamint tekintsük át a szállítási feltételeket, a kiszállítás költségét, továbbá azt is, hogy a házhoz szállítások esetében is érvényesülniük kell a jogszabályoknak, így például a 14 napos elállási jognak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.