Az egész unió megsínyli a járvány gazdasági következményeit

Az adatrögzítések kezdete óta nem mutatott ilyen rossz teljesítményt az Európai Unió gazdasága. A magyar GDP zuhanása éves összevetésben a középmezőnybe került.

Magyar Nemzet
2020. 08. 14. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • A második negyedévben az Európai Unió gazdasági teljesítménye éves összevetésben 14,1 százalékkal csökkent
  • A mért időszakban az euróövezet teljesítménye 15 százalékkal esett az előző évhez képest
  • Az előző negyedévhez képest az unió GDP-je 11,7, az euróövezeté 12,1 százalékkal zsugorodott
  • A magyar gazdaság visszaesése éves összevetésben 13,5 százalék volt, ami kedvezőbb az uniós átlagnál
  • Az előző negyedévhez mérten 14,5 százalékkal csökkent a magyar teljesítmény
  • Jócskán esett az euróövezet és az egész unió gazdasági teljesítménye is a koronavírus-járvány következményeként – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az adataiból. A második becslés számai egyébként megegyeznek a két héttel ezelőtt közölt számokkal. Ezek alapján éves összevetésben szezonális kiigazítással az eurózónában 15, az EU-ban pedig 14,1 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben. Az előző negyedévhez képest a visszaesés az előbbi esetében 12,1, az utóbbi esetében pedig 11,7 százalékos. A távirati iroda emlékeztetett: az adatrögzítések kezdete, 1995 óta a mostani második negyedévi gazdasági teljesítmény volt a legrosszabb mind negyedéves, mind éves összehasonlításban.

    Suppan Gergely, a Takarékban vezető elemzője a számok kapcsán a Magyar Nemzetnek jelezte: az eddig megjelent európai adatok alapján kivétel nélkül zuhantak a gazdaságok; negyedéves alapon a magyar gazdaság zuhanása a legnagyobbak között volt, míg éves alapon a középmezőnybe került. Negyedéves és éves alapon a legkisebb visszaesés Finnországban és Litvániában volt. A korlátozások enyhítésével a kiskereskedelmi forgalom szinte azonnal, az ipari termelés fokozatosan pattant fel, azonban a turizmusra erőteljesen építő dél-európai országokban a kilábalás jóval lassabb lehet, amit a járvány újabb hulláma is korlátozhat. Hosszabb távon ugyanakkor az európai helyreállítási alap jelentős mértékben támogathatja a leginkább bajbajutott tagállamokat – tette hozzá.

    Másik cikkünkben megírtuk: az év második negyedében Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez mérten 14,5 százalék volt a visszaesés.

    Érdekes, hogy az Eurostat adatainak tanúsága szerint az amerikai gazdaság teljesítménye messze jobb volt az európainál. Április–júniusban az Egyesült Államok GDP-je negyedéves és éves összevetésben egyaránt 9,5 százalékkal csökkent, míg január–márciusban az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal esett vissza, az egy évvel korábbival összevetve viszont 0,3 százalékkal nőtt.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.