Továbbra is zavartalan a nemzetközi áruszállítás

Az országhatárok lezárása nem érinti a szállítmányok áthaladását, de a sofőrök munkáját megnehezíthetik a karanténintézkedések – legalábbis ezt tapasztalták a fuvarozók a márciusi vírusintézkedések idején.

2020. 08. 29. 12:38
null
A fuvarozókat nem korlátozzák, de felelősen kell eljárniuk Fotó: Magosi Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember elején életbe lépő korlátozások ismerősek a fuvarozóknak a tavaszi időszakból. A vállalkozások igyekeztek alkalmazkodni az egészségügyi előírásokhoz, a sofőrök védőmaszkot, gumikesztyűt használnak, fokozottan betartva a higiénés szabályokat. Ezek között szerepel a gyakori, legalább húsz másodperces, szappanos kézmosás, valamint a kézfertőtlenítő használata.

Emellett külföldön kerülniük kell az indokolatlan érintkezést a helyiekkel, a tranzitforgalomban pedig a lehető legrövidebb idő alatt kell elhagyniuk a célországot. A védőfelszerelés használatát már Magyarországon is megkövetelik a sofőröktől a logisztikai központokban, a fel- és lerakóhelyeken, akkor is, ha nem külföldről származó árut kezelnek.

A karanténintézkedések nem érintik a szállítmányokat, de érinthetik a sofőröket. A külföldről hazatérők kéthetes hatósági karanténja eleinte ugyanis a sofőrökre is vonatkozott. Ennek az ellentmondásnak a feloldására a kormány speciális szabályozást alkotott meg a nemzetközi árufuvarozásban részt vevő járművezetők számára.

A fuvarozókat nem korlátozzák, de felelősen kell eljárniuk

Eszerint a magyarországi rendeltetési helyekre érkező, illetve azokról induló, valamint a tranzitforgalomban részt vevő áruszállító tehergépjárművek korlátozás nélkül átléphetik az államhatárt és közlekedhetnek. A külföldről érkező járművek vezetőinek ezzel szemben 14 napos házi karanténba kellett vonulniuk.

Egy áprilisban közzétett kormányrendelet szerint azonban a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok a teherforgalomra nem alkalmazhatók, a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárságú gépkocsivezetőkre tehát – tünetmentességük esetén – nem vonatkozik karanténkötelezettség, a munkavégzést minden különösebb intézkedés nélkül folytathatják. Belföldi tartózkodásuk idején a járványügyi előírások és ajánlások természetesen rájuk is vonatkoznak.

A vasúti áruszállítás kevésbé kitett a karanténkorlátozások hatásainak. Hazánk piacvezető szolgáltatója, a Rail Cargo Hungaria a tavaszi időszakban többnyire zavartalanul végezte munkáját. A vasútüzem sajátosságai, például, hogy a szállítmányokat országonként más-más személyzet kezeli, kedvez az elkülönítési szabályok betartásának. Az Európa és Ázsia közötti transzkontinentális járatok válságállóbbnak bizonyultak a tengeri szállításnál.

A légi szállítmányozásban furcsa kettősség alakult ki. A személyszállítás erős visszaesése miatt az érintett gépek rakterének kapacitása (belly cargo) kiesett, emiatt egyszerre lépett fel jelentős visszaesés a teljesítményben, illetve kapacitáshiány. Emiatt egyes cégek a személyszállító gépek rakterét alakították át teherszállításra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.