időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Nagyobb adókönnyítést kapnak az őstermelők, családi gazdaságok

Nagy Kristóf
2020.09.10. 11:28
Nagyobb adókönnyítést kapnak az őstermelők, családi gazdaságok

Az őstermelők és a családi gazdaságok működésére vonatkozó új szabályozásról dönthet az őszi ülésszakban az Országgyűlés. Új működési forma lehet az őstermelők családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A csomag fontos eleme emellett az adómentesség értékhatárának emelése, valamint az adózási környezet egyszerűsítése is.

Elkészült a családi gazdaságok és az őstermelők működésére vonatkozó új szabályozási koncepció – jelentette be Nagy István agrárminiszter a 33. Bábolnai gazdanapok megnyitóján.

Könnyítésre számíthatnak az őstermelők

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magosszal, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal közösen kidolgozott új adózási és szakmai koncepcióban új működési formák jelennek meg, tovább támogatva az őstermelőket és a családi gazdaságokat.

Az egyik ilyen működési forma az őstermelők és családi gazdaságok összevonásával az őstermelők családi gazdasága. A másik a jogi személyekként működő, családtagok között létrejövő családi mezőgazdasági társasági forma.

A új szabályozás egyebek mellett az adózási környezet egyszerűsítését és az adómentesség értékhatárának növelését is tartalmazza.

A miniszter emlékeztetett: a családi gazdaságok fogalmát az első Orbán-kormány vezette be, és most itt az idő, hogy tovább erősítse a kormány a mintegy 290 ezer őstermelőt és 23 ezer családi gazdaságot a működési környezet további egyszerűsítésével. Ők állítják elő azokat a megbízható, hazai élelmiszereket, amelyeknek a járvány megjelenésével felértékelődött a szerepük. Az új koncepciót várhatóan az őszi ülésszakban tárgyalja az Országgyűlés.

Nagy István: Új működési formaként jelenhet meg az őstermelők családi gazdasága
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Óvatosságra int a második hullám

Nagy István azt hangsúlyozta, hogy a járvány második hulláma már itt van, ezért az a legfontosabb feladat, hogy vigyázzunk egymásra. Kiemelte: kulcsfontosságú az előírások betartása, mert így lehet megvédeni a munkahelyeket, az iskolákat, az óvodákat és más intézményeket. A miniszter arra emlékeztetett, hogy

az Agrárminisztérium a korábbi támogatási formákon túl a Gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forint értékben több támogatási konstrukciót is meghirdetett, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésében.

Nem csak a járvány kedvezőtlen hatásainak tompítására hirdetett meg támogatást az Agrárminisztérium. Nagy István a napokban jelentette be, hogy októbertől lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amelyre 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca.

Bábolnán mutatkoznak be az új drónok és robotok

A miniszter hozzátette: a járvány miatt 2020-ban a 33. Bábolnai gazdanapok az egyetlen olyan nagy mezőgazdasági szakvásár, ahol az agrárium az elvárt szakmai presztízsnek megfelelően mutatkozhat be és színvonalas programot kínál a gazdálkodóknak.

A járvány miatt a bábolnai gazdanapok az egyetlen szakvásár, amelyen az agrárium az elvárt szakmai színvonalon mutatkozhat be
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A bábolnai gazdanapok részeként a szakiskolai napokon ezer diák ismerkedhet meg az új technológiákkal és fejlesztésekkel; a végzős diákok konferencián vehetnek részt, ahol a továbbtanulási, továbbhaladási lehetőségekről hallhatnak – számolt be a távirati iroda. A látogatók munka közben figyelhetik meg a precíziós gazdálkodásban szerepet játszó mezőgazdasági drónokat. Az interaktív talajszelvényben megtekinthetik a talajművelő eszközök föld alatt végzett munkájának eredményét.

Gyorsuló innovációt hozhat a járvány

Nem okozott komoly megingást a járvány a magyar mezőgazdaságban, külföldön azonban több helyen is jelentős károkat okozott a pandémiás helyzet. Ennek kedvező hozadéka az innováció lehet – hangzott el a bábolnai gazdanapokon tartott Takarékbank-minikonferencián. A résztvevők szerint a hazai agrárvállalkozásoknak is érdemes felkészülniük a külföldi innovációk alkalmazására. A járvány azt is megmutatta, hogy van helyük a külföldi piacokon a magyar termékeknek, az exportképességet azonban még javítani kell, ez pedig nem megy beruházások, fejlesztések nélkül. Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója szerint ugyanakkor jó jel, hogy a mostoha körülmények idehaza nem csökkent a hitelezési kedv, sőt inkább javult: május és július között megháromszorozódott az agrár-Széchenyi-kártyára folyósított hitelek száma.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.