Új részvény kerül a BUX-indexbe, változik a papírok súlya is

A féléves felülvizsgálat során egy részvény nem teljesítette az indextagság kritériumait, így kikerül, helyette jün az AKKO Invest. Árfolyamának emelkedése miatt nő a Richter súlya, a Molt megelőzve a második legnagyobb komponens lesz.

Fellegi Tamás Péter
2020. 09. 15. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX a Budapesti Értéktőzsde legfontosabb indexe, amelynek kosara a tőzsdén forgó legnagyobb, több kritériumnak is megfelelő részvényeket tartalmazza. Az index kosarát félévente felülvizsgálják, a kritériumokat másodszor nem teljesítő részvény kikerül belőle, a kosár súlyozása pedig változhat például attól függően, hogy egy adott cég részvényeinek hány százaléka tekinthető közkézhányadnak, vagyis olyannak, ami öt százaléknál kisebb hányadot birtokló befektetőknél van.

Az eddigi indextagok közül a BIF nem teljesítette az indextagság kritériumait, és mivel ez a második ilyen eset volt, a szabályzat értelmében a papír kikerül az indexből. Megfelel ugyanakkor a kritériumoknak az eddig nem BUX-tag AKKO Invest, így most beteszik az indexkosárba. Az indexkosár így továbbra is 14 részvényt fog tartalmazni, amelyek a következők: 4iG, AKKO Invest, ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, AutoWallis, CIG Pannónia, Graphisoft Park SE,

Magyar Telekom, Mol, Opus Global, OTP Bank, PannErgy, Richter Gedeon, Waberer’s.

A legnagyobb súllyal az OTP fog szerepelni az indexben, ennek mértéke a megállapítás napján, szeptember elsején 37,08 százalék volt, vagyis több, mint az egész index harmada. Éveken át a második helyen szerepelt a Mol papírja, most viszont a Richter árfolyam-emelkedése és a Mol gyengülése miatt a Richter súlya 25,72 százalékra nőtt, míg a Mol súlya 24,94 százalék lett. Mindkét papír súlya igen nagynak mondható, hisz egyenként is nagyjából az index negyedének felel meg, a három papír súlya pedig együttesen a BUX 87,7 százalékát teszi ki.

A Telekom súlya 6,15 százalék, emellett még egy papír mérete egy százalék feletti: az Opus Global csaknem eléri a két százalékot. Az egyszázalékos szinttől nem sokkal marad el a 4iG (0,87 százalék) és a Graphisoft Park (0,79 százalék).

A súlyozás meghatározásakor szerepet játszik a részvények tőzsdére bevezetett mennyisége és árfolyama, a két szám szorzata az adott cég tőzsdei kapitalizációja. Ebből az érték számításakor csak a közkézhányadot veszik figyelembe, hogy a súlyozás jobban megfeleljen a tőzsdén ténylegesen a forgalomban részt vevő részvények mennyiségének. A legnagyobb, 74 százalékos közkézhányaddal az OTP rendelkezik, 72 százalék az érték az ANY esetében, majdnem 70 százalék a Richter, 61 százalék a Mol adata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.