Életszerűbbé válik a családi gazdaságok, őstermelők működése

Jelentős adókönnyítést és egyszerűbb működést hoz jövőre az őstermelők és családi gazdaságok életébe az a törvénytervezet, amely napokon belül az Országgyűlés elé kerülhet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy István. A jelenlegi, elavult szabályozás helyett három életszerű, egymástól jól elkülöníthető működési formát választhatnak a termelők, ezzel segítve az átláthatóságot és ösztönözve a generációváltást.

Nagy Kristóf
2020. 10. 10. 7:34
null
őstermelő Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a kormány a családi gazdaságok és az őstermelők tevékenységét érintő új szabályozást. A törvénytervezet hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet. Ha a képviselők megszavazzák, szinte teljesen új környezetben tevékenykedhetnek 2021-től az őstermelők és a családi gazdálkodók.

Elavult szabályok az őstermelők útjában

– A mezőgazdasági mikro-, kis- és középvállalkozások körébe tartozó 290 ezer őstermelőt és 83 ezer családi gazdaságban dolgozót érintő, közel negyedszázados, elavult szabályozási környezetet a XXI. századi elvárásoknak megfelelő modern szabályozássá kívánjuk alakítani.

Célunk, hogy 2021. január 1-jétől az érintett gazdálkodók adminisztrációs terhei csökkenjenek, a működési formák egyszerűsítésével pedig növekedjen az ágazat átláthatósága, miközben ösztönözzük a családi gazdaságokon belüli generációváltást és a termelők együttműködését – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Nagy István agrárminiszter.

Kiemelte, három jól elkülöníthető működési forma teheti átláthatóbbá a rendszert:

  • az őstermelők
  • az őstermelők családi gazdasága
  • és a családi mezőgazdasági társaság.
  • Az őstermelők életszerűbb működési környezetben, kisebb adóterhek és adminisztrációs kötelezettségek mellett tevékenykedhetnek
    Fotó: Havran Zoltán

    Az új működési modellek bevezetése mellett jó hír, hogy az adóterhek is csökkennek.

    Kevesebb adminisztráció, kisebb adóteher

    – Nem kell több vállalkozási formát működtetniük az őstermelőknek, ha a képviselők megszavazzák a törvényt, mivel tevékenységi körük kibővül.

    Így a termelőtevékenység mellett a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységet is folytathatnak. Ezzel nemcsak az őstermelők életszerűbb működését tesszük lehetővé, de jelentősen csökkentjük adminisztrációs terheiket is

    – részletezte a miniszter.

    Nagy István emellett a legfontosabb változások között említette, hogy növekszik az őstermelők adómentességi értékhatára: nem terheli a személyi jövedelemadó az éves bevételt, ha az összeg nem haladja meg a mindenkori minimálbér ötszörösét. Így a személyijövedelemadó-mentes bevétel az idén 9,7 millió forintnak felelne meg.

    Lényeges könnyítés, hogy az eddigi 600 ezer forint helyett immár közel egymillió forintos bevételig adóbevallást sem kell benyújtaniuk az érintett őstermelőknek.

    Nagy István agrárminiszter szerint a tervezet segíti a generációváltást és növeli az átláthatóságot
    Fotó: Havran Zoltán

    Továbbra is választható marad az őstermelői átalányadó. Az átalányadózásra az eddiginél nagyobb bevételig lesz lehetőség: a jelenlegi nyolcmillió forint helyett az éves minimálbér tízszeresére emelkedik a határ, ami 2020-ban 19,3 millió forintnak megfelelő összeg.

    Ennél nagyobb bevételnél a tételes költségelszámolást kell alkalmazni. Fontos változás, hogy

    a mezőgazdasági támogatások az új szabályozás szerint már nem számítanának bevételnek,

    így azt sem az értékhatároknál, sem az adóalap szempontjából nem kellene figyelembe venni.

    Korlátozás nélkül gyarapodhat a családi gazdaság

    Nagy István a családi gazdaságok működésének egyik legfontosabb újdonságaként említette, hogy

    új működési formaként jelenik meg az őstermelők családi gazdasága, összevonva a jelenlegi, két különálló működési módot, vagyis a közös őstermelői tevékenységet és a családi gazdaságot.

    Az őstermelők családi gazdaságának tevékenységében a mostani lehetőségekhez képest többen vehetnének részt. Ennek oka, hogy a hozzátartozói láncolat fogalmának bevezetésével megszűnik a résztvevők számának korlátozása.

    Átalányadózás a minimálbér negyvenszeresét kitevő bevételig választható, vagyis az idén 77,28 millió forintnak megfelelő összegig.

    Új működési forma az őstermelők családi gazdasága, amelyben a hozzátartozók már létszámkorlát nélkül tevékenykedhetnek
    Fotó: MTVA/Nagy Zoltán

    A harmadik új működési forma a jogi személyiséggel rendelkező, társasági formában működő gazdaságok számára létrehozott családi mezőgazdasági társaság minősítés. A tárcavezető kiemelte,

    a családi mezőgazdasági társaság minősítéssel megnyílik a lehetőségük a családi vállalkozásoknak a növekedésre.

    Családi mezőgazdasági társaság minősítést az a gazdasági társaság vagy szövetkezet kaphat, amelynek tagjai egymással hozzátartozói láncolatban állnak, továbbá kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytatnak.

    Összhangban van a kamara javaslataival az új szabályozás

    Üdvözli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy zöld utat adott a kormány az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslatnak. A NAK szintén úgy látja, a jelenlegi őstermelői és családi gazdasági  rendszer  elavult, fölösleges adminisztratív  terheket okoz. Fontos pontja a kamara 2018-ban kiadott átfogó, a vidék versenyképességét növelő javaslatcsomagjának az őstermelői  rendszer  felülvizsgálata, és azoknak a feltételeknek a kialakítása, amelyek keretei között családon belül, de jogi személyként is folytatni lehet mezőgazdasági tevékenységet. Mindezt a kis- és közepes méretű  gazdaságokat  támogató adórendszer bevezetésével.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.