Varga Mihály: A mélypont után jöhet a gazdasági kilábalás

Annak ellenére, hogy a magyar gazdaságot jobb állapotban találta a jelenlegi, koronavírus-járvány miatti gazdasági válság, mint a 2008–2010-es események utáni krízis, jól látszik, hogy a korábban prognosztizált gyors visszapattanás helyett inkább W alakú, illetve elhúzódó kilábalásra kell számítani – jelentette ki a pénzügyminiszer a Portfólió Budapesti gazdasági fórum 2020 online konferenciáján. Varga Mihály jelezte: a következő hetekben több olyan fontos bejelentés is lesz, amelyek azt szolgálják majd, hogy az elsőhöz hasonlóan a második hullám nehézségein is át tudjunk lendülni. Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani.

Horváth Éva
2020. 10. 08. 12:54
VARGA Mihly
Budapest, 2020. június 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázat elsõ támogatói szerzõdéseinek átadásán a Pénzügyminisztériumban 2020. június 30-án. Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítõ két program pályázatán. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem itthon, sem Európában, de még a világban sem volt váratlan a recesszió, hiszen az elmúlt években olyan jelentős konjunkturális időszakot élhettünk át, mint még soha eddig a gazdaságtörténet során. Ezt pedig törvényszerűen egy komolyabb visszaesési ciklusnak kellett követnie, csak arra senki nem számított, hogy ez egy világjárvány formájában ölt testet – mutatott rá a konferencián tartott előadásában Varga Mihály.

– A recesszió is korábban nem ismert szinteket ér el világszerte, ennyi ember még nem vált egy csapásra munkanélkülivé, mint az idei második negyedévben. Csak az Európai Unióban 14 százalékos visszaesést hozott a tavaszi első hullám, Amerikában még ennél is rosszabb eredmények születtek, talán csak Kína lóg ki a sorból, ahol minden előbb kezdődött, relatíve hamar magához is tér a gazdaságuk, s egyelőre a járvány második hullámában sem igazán érintettek – hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője.

Magyarország számára komoly kapaszkodót jelent, hogy 2019-ben 2008-hoz képest több, fontos makrogazdasági mutató lényegesen jobban alakult.

Így a GDP növekedése a 2008-as 1,1 százalékkal szemben 2019-ben 4,6 százalékos volt, a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékról 3,4 százalékra apadt és jelentős változásnak számít, hogy a hazai devizahitelek aránya a teljes hitelállományon belül 62 százalékról egy százalékra zsugorodott. Ahogyan ugyancsak látványosan jobb volt tavaly az államadósság GDP-arányos mértéke 2008-hoz viszonyítva: 71,8 helyett 65,4 százalék, az államháztartási hiány 3,8 helyett két százalék, valamint külön érdemes kiemelni a külső nettó adósság visszazuhanását a GDP százalékában, a 2008-as 52,6 százalékos szintről 8,1 százalékosra.

Varga Mihály: Az igazi fordulópont 2021 május–júniusban következhet be, addigra talán rendelkezésre állhat a vakcina

A növekedés lendülete még a járvány idei, első hulláma alatt is kitartott hazánkban – mutatott rá Varga Mihály –, a legutóbbi adatok szerint az EU 8,3 százalékos visszaesése mellett Magyarországon csak 6,1 százalékkal mérséklődött a növekedési mutató. Néhány kulcsfontosságú, az utóbbi években látványosan felfutó területen azonban fokozott mértékben jelentkezett hazánkban a visszaesés. Ahogy a pénzügyminiszter fogalmazott: a válságban az erősségeink váltak a gyengeségeinkké. Így például a járműgyártás, amely már a járvány előtt technológiai kihívással nézett szembe, de hasonlóan ebbe a kategóriába sorolható a turizmus is. Mindezeket jól szemléltetik a statisztikai adatok, amelyek szerint idén áprilisban nyolcvan százalékkal esett vissza a járműipar teljesítménye és 97 százalékot zuhant a hazai vendégéjszakák száma.

A válság első hullámának romboló hatásainak mérséklését célzó bérkiegészítő támogatásából több mint 900 ezer munkavállaló részesült, ezzel három-négy százalék körüli fékezést sikerült elérni az első féléves visszaesésben

– hangsúlyozta a pénzügyi tárca első embere. Vagyis a kompenzáló lépések nélkül kilenc százalék körül alakulhatott volna a gazdasági teljesítményünk zuhanása – fűzte hozzá a tárcavezető.

Varga Mihály jelezte, hogy a következő hetekben több olyan fontos bejelentés is lesz, amelyek azt szolgálják majd, hogy az első hullámhoz hasonlóan a második hullám nehézségein is át tudjunk lendülni. A pénzügyminiszter szerint Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani. Az igazi fordulópont 2021 május–júniusban következhet be, addigra talán rendelkezésre állhat a vakcina, s így a gazdaság kilábalása is gyorsulhat.

A kormány 2016-ban elfogadott, majd 2018-ban megújított versenyképességi programját következetesen végig kell vinni – húzta alá a pénzügyminiszter. A növekedés szerkezetében felértékelődnek egyes iparágak, ilyen az egészségipar, vagy az IT-szektor, ezek jelenthetik a növekedés forrását a következő időszakban, ezért ezekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni – mondta Varga Mihály, hozzátéve: a társadalmi stabilitás megteremtése – például a lakástámogatási program – létfontosságú a nemzetgazdasági célok eléréséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.