Erősen zsugorodik a román gazdaság a vírus következtében

Rohamosan csökkenő mutatók jelzik a romániai gazdaság „szenvedéseit” a koronavírus-járvány kitörése óta eltelt időszakban.

2020. 11. 11. 12:40
null
Az Azomures műtrágyagyár Marosvásárhely szélén. Rohamosan csökkenő mutatók jellemzik a gazdaságot Forrás: Azomures.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániában bejegyzett külföldi tulajdonú cégeket, illetve a külföldi beruházásokat is alaposan megtépázta a márciusban kirobbant koronavírus-járvány. A Román Nemzeti Bank kimutatása alapján 2020 első nyolc hónapjában mintegy 68 százalékkal esett vissza az új külföldi forrású beruházások mértéke. Míg a tavalyi év hasonló periódusában még 4,364 milliárd eurónyi frissen érkezett külföldi tőke hevítette a román gazdaságot, addig idén augusztus végére ez a szám 1,394 milliárdra csökkent.

Az Azomures műtrágyagyár Marosvásárhely szélén. Rohamosan csökkenő mutatók jellemzik a gazdaságot
Fotó: Azomures.com

A külföldi tulajdonban lévő vállalkozások számának csökkenése valamivel kisebb arányú, 33,9 százalékos a tavalyi év hasonló periódusához mérten, az időszak végén csaknem 230 ezer külföldi tulajdonú vagy résztulajdonban lévő cég szerepelt a nyilvántartásokban.

A legtöbb, mintegy ötvenezer vállalkozás olasz tulajdonú, ennek ellenére a holland tőke van a legnagyobb mértékben jelen – 12,8 milliárd dollár 5484 cégben – a romániai gazdasági életben.

A napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint gyakorlatilag a román gazdaság valamennyi mutatója romlott. Az idei első háromnegyed évben az export 13,6 százalékkal, 44,81 milliárd euróra csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a behozatal 9,5 százalékkal, 57,868 milliárd euróra zsugorodott. A külkereskedelmi mérleg hiánya 8,2 százalékkal 13,058 milliárd euróra nőtt.

A tavasszal elrendelt kéthavi boltbezárások és gazdasági leállás óta az export csökkenésének folyamatos lassulása figyelhető meg, az első öt hónapban még csak 19 százalékos arányban. Márciust követően a szeptember volt az első hónap, amikor a behozatal ismét növekedni kezdett. Ha kis mértékben (1,7 százalék) is, de nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A bővülést főleg a 8,4 százalékkal megnövekedett üzemanyag-értékesítés generálta, az élelmiszerekből 5,8 százalékkal, a nem élelmiszer típusú árukból pedig 3,9 százalékkal adtak el többet, mint a múlt év hasonló időszakában. A tavalyi, egész évre mért 7,2 százalékos kiskereskedelmi bővülés azonban mindenképpen kifulladni látszik. Idén az első negyedévben a romániai kiskereskedelmi forgalom még 9,4 százalékkal bővült,

a koronavírus-járvány azonban egyre óvatosabbá tette a lakosságot, és az előrejelzések szerint ezen az állapoton a karácsonyi vásárlási láz sem lendít túl sokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.