Nehezen viselik a járvány hatásait a harmincasok, de bizakodnak

A 30 és 39 év közöt­tiek leginkább a megélhetéséért aggódnak, de nem ez számukra a legrosszabb a járvány alatt.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 10:48
Lotfi Begi
Törökbálint, 2020. április 7. A koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban lévő Lotfi Begi DJ, producer dolgozik a család törökbálinti otthonában 2020. április 7-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes érzésekkel gondolnak jelenlegi helyzetükre a koronavírus második hulláma miatt a 30 és 39 év közöt­tiek. A teljes generációnak csak elenyésző hányada veszítette el munkáját a vírus miatt és mindössze tízből egy harmincasnak csökkent a munkaszerződés szerinti munkaideje – derül ki a UniCredit Bank Hungary Zrt. felméréséből.

A válaszadók közel fele nem érzi magát anyagi biztonságban.

Ennek oka, hogy mindössze egy hónapig tudnák finanszírozni jelenlegi életszínvonalukat, ha elveszítenék jövedelmüket. Jó hír ugyanakkor, hogy áprilishoz képest most többen számítanak stabilabb anyagi helyzetre, és nőtt azoknak az aránya is, akik kedvezően tekintenek jövőjükre.

A harmincas generációnak mindössze egyharmada tudott a koronavírus miatt otthonról dolgozni, mert kétharmaduk jellemzően olyan szektorban dolgozik – rendezvény- és szórakoztatóipar, vendéglátás, turizmus –, ahol nincs mód a távmunkára – mutatott rá a felmérés.

A társas kapcsolatok hiánya és a bezártság a járvány egyik legrosszabb következménye a harmincasok szerint
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Akiknek lehetőségük volt átállni az otthoni munkavégzésre, vegyesen ítélik meg annak hatékonyságát. A távmunka legfontosabb előnyének tartják az utazással megspórolt, valamint a családdal tölthető több időt és a házimunka napközbeni elvégzését.

A home office hátrányaként említik a harmincasok, hogy kevesebb emberrel találkoznak a nap folyamán és ritkábban hagyják el otthonukat. A válaszadók legnagyobb arányban a kollégákkal töltött laza beszélgetéseket és a kimozdulás lehetőségét hiányolják.

A generáció több mint fele az irodai és otthoni munkavégzés vegyes lehetőségét választaná a járvány elmúltával. A második hullámot is éppen azért éli meg sok harmincas könnyebben, mert a tavaszi karantén alatti kötelező home office-t ősszel jellemzően az a hibrid megoldás váltotta fel, amelynek során otthonról és az irodában felváltva dolgozhattak.

A koronavírus a korosztály 58 százalékának munkájára volt kedvezőtlen hatással, közel negyedüknek a munkabére csökkent. Összességében ugyanakkor az érintett korosztály 43 százaléka könnyebben kezeli a második hullám jelentette kihívásokat, mivel az első hullámmal ellentétben több ismeretük van a helyzet kezeléséhez.

Mindössze 19 százalékuk látja sokkal kedvezőtlenebbnek az őszi korlátozásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.