A járvány idején is nőttek a keresetek

A nőknél és a férfiaknál egyaránt tíz százalék körüli volt a béremelkedés. Ahogyan várható volt, a vendéglátásban alakultak legrosszabbul a számok.

Magyar Nemzet
2021. 01. 29. 9:10
null
Bukarest, 2020. június 1. Sörözõ terasza a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt 8,6 százalékkal emelkedett a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett, 2020. novemberi adataiból. A 438 200 forintos novemberi átlagkereseteket átlagosan 62 500 forinttal növelték a nem rendszeres kereseti elemek, vagyis a jutalmak, prémiumok.

A tavaly január és november közötti érték 399 300 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 265 500 forintot ért el, mindkettő 9,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A járvány alatt is növekedett a munkáért hazavihető összeg
Fotó: Kurucz Árpád

– Novemberben tovább lassult a keresetek növekedésének az üteme, azonban a 8,6 százalékos emelkedés továbbra is dinamikus bérfolyamatokról árulkodik. Ezt elsősorban a 2019-ről áthúzódó folyamatok befolyásolták: a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint az év elejét még jellemző munkaerőhiány bérfelhajtó hatása – kommentálta az adatokat a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője.

Molnár Dániel hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt a munkáltatók nem tudják az elmúlt években megszokott ütemben emelni a béreket, így a bérdinamika lassulása nem meglepő folyamat.

– Előretekintve arra számítunk, hogy tovább lassul a bérek növekedési üteme, várakozásaink szerint ez idén 5,6 százalékot tehet ki. Ebben közrejátszik, hogy a minimálbér-emelés mértéke is alacsonyabb volt 2021-ben, mint az elmúlt években, valamint a korlátozások által leginkább érintett ágazatokban a cél inkább a munkavállalók megtartása, mint a bérek emelése. A bérdinamika lassulását némiképp ellensúlyozhatja az egészségügyi dolgozókat érintő béremelések – vélte az elemző.

2020 novemberében éves összehasonlításban:

  • a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 438 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 450 300 forint volt.
  • a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 291 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 300 200 forintot ért el.
  • a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,6 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset ennél nagyobb mértékben, 8,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése.
  • a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 375 700 forintra becsülhető, ez 8,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
  • 2020. január–novemberben:

  • a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,6, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset – összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével – 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
  • a bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (699 400 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (250 700 forint).

  • a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 434 600, a nők esetében 366 600 forintot ért el, ez a férfiaknál 9,2, a nőknél 10,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
  • a reálkereset hat százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,4 százalékos növekedése mellett.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.